Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Vervoer en logistiek - Nieuws

Samen sterk voor gelijk werk

Op 24 september gaan CNV Vakmensen en FNV Bondgenoten met veel leden samen naar Brussel. We gaan naar Brussel om daar samen met de collega bonden uit omringende landen aan te geven dat het zo niet langer kan en dat we het niet eens zijn met de sociale dumping.

Samen sterk voor gelijk werk

Gelijk werk en gelijk loon was en is een speerpunt in de cao Beroepsgoederenvervoer en daarom moet er aandacht voor komen en blijven.
Dat er door de open grenzen heel veel voordelen zijn zoals bijvoorbeeld geen uren lang meer hoeven te wachten om in te klaren, wil niet zeggen dat we alles maar hoeven te laten gebeuren.

Tijd om de sociale dumping een halt toe te roepen door zes maatregelen.

Pas de detacheringsrichtlijn toe

Wie ergens werkt, dient een loon te krijgen overeenkomstig de voorwaarden van dat land, inclusief alle loonelementen (extralegale voordelen, taxatie, …). Oost-Europese chauffeurs die in het Westen werken dienen “gelijk loon voor gelijk werk” te krijgen.

Pas de cabotagewetgeving toe

Een betere controle is mogelijk door het inzetten van de GPS functie op de digitale tachograaf. De herziening van de digitale tachograaf ligt bij de Europese commissie momenteel opnieuw ter tafel, een perfect moment om de daad bij het woord te voegen. Koppel dit aan een verstrenging van de cabotagewetgeving. Met een verplichte terugrit naar het land van herkomst (na drie cabotageopdrachten binnen de 7 dagen). Dat zal er mee voor zorgen dat chauffeurs na een redelijke termijn naar huis terug kunnen keren om te rusten.

Verstreng de controles!

Er zijn weinig controles in Europa. Met alle gevolgen van dien. Terwijl een kind weet dat de situatie steeds erger wordt. Controle op de Europese richtlijn die postbusfirma’s verbiedt door middel van een Europese controledienst met bevoegdheid in elk land van de EU. Bij overtreding van de vestigingsvoorwaarden moeten er onmiddellijke sancties volgen voor de betrokken firma’s met mogelijke intrekking van transportvergunningen.

Leg mede verantwoordelijkheid bij de opdrachtgevers

Klanten die werken met een transporteur die dumpingpraktijken organiseert moeten mee aansprakelijk gesteld worden. Zij dragen een verpletterende verantwoordelijkheid want zij streven naar steeds goedkoper tarieven en stimuleren zo de sociale dumping. Waarom trouwens geen minimum transportprijs vastleggen (evt. op Europees niveau)?

De loonkloof tussen de West-Europese chauffeur en zijn Oost-Europese collega’s is veel te groot en lokt de dumpingpraktijken uit.
Niet alleen in de transportsector trouwens. De invoering van een Europees minimumloon zou heel wat problemen oplossen maar is uiteraard de moeilijkste opdracht, samen met fiscale en sociale harmonisatie binnen de EU.

STOP DE DUMPING: In kolonne naar Brussel op 24 september 2012. We komen allemaal samen naar Brussel.

Alle chauffeurs en sympathisanten zijn WELKOM!

Iedereen die wenst deel te nemen kan deelnemen aan de actie (chauffeurs, vakbonden, eigen rijders, zelfstandigen,..)

Wat?

We organiseren “langzaam aan” konvooien richting Brussel vanuit verschillende punten in België. Elk konvooi wordt gevormd door trucks, bestelwagens, bussen, gewone personenwagens, ….

Alle 5 konvooien (zie verder) komen samen op de Heyzel te Brussel, met toespraken.

50 km/uur op de snelweg vanaf 50 km voor de eindbestemming aankomst op de Heizel voorzien rond 11u30. Uiteraard vragen we politiebegeleiding. Zoveel mogelijk vlaggen, toeters bellen, … zijn welkom. Bedoeling is gehoord te worden, en gezien!

5 konvooien:
Luik via E40 naar Brussel met mogelijkheid tot aansluiting vanuit Nederland/Limburg via E314 in Leuven (afspraak op parking in Everberg om daar samen te komen vanaf 10u15 vertrek om 10u45)

Antwerpen via E19 naar Brussel met mogelijkheid tot aansluiting vanuit Nederland via E34 in Antwerpen (afspraak op parking in Waarloos om daar samen te komen vanaf 10u15 vertrek om 10u45)

Gent via E40 naar Brussel met mogelijkheid tot aansluiting vanuit West-Vlaanderen (Brugge via E40 en Kortrijk via E17) in Gent (afspraak op parking in Wetteren om daar samen te komen vanaf 10u15 vertrek om 10u45)

Namur via E411 naar Brussel met mogelijkheid tot aansluiting vanuit Luxemburg in Namur (afspraak op parking in Aische-en-Refail/Perwez om daar samen te komen vanaf 10u vertrek om 10u30)

Nivelles via E19 naar Brussel met mogelijkheid tot aansluiting vanuit Mons en Charleroi via E19 , en Tournai via E42 in Nivelles (afspraak op parking in Orival-Nivelles/Ittre om daar samen te komen vanaf 10u15 vertrek om 10u45)

Voorafgaand deze vertrekpunten kunnen deelnemers uit andere landen in hun land al een konvooi organiseren richting deze vertrekpunten. Bv het konvooi dat vanuit Antwerpen vertrekt naar Brussel kan vervoegd worden door een konvooi dat eerder al vertrok in Nederland.

Slotmeeting:

om 11 uur 30 op de Parking van de Heyzel te Brussel. Met toespraken van de organisatoren, muziek, en eten en drinken voor de deelnemers.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid