Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Vervoer en logistiek - Nieuws

Nieuwe bestuurder Transport en Logistiek

Als nieuwe bestuurder voor regio Zuid, heb ik mij 4 februari mogen voorstellen aan de aanwezige kaderleden bij het Districtsoverleg. Vanaf 2 januari ben ik aangesteld als bestuurder voor de Sector Vervoer en Logistiek en volg Birgitte Staal op.

Ik zal mij met hart en ziel bekommeren om de collectieve werkomstandigheden. Uiteraard kan dit alleen als er input komt vanuit jullie. Ik roep dan ook op om contact mij op te nemen daar waar je vindt dat dit nodig is. Ik ben in deze regio het aanspreekpunt voor alles wat met jullie werk en werkgever te maken heeft.
Voor vragen of opmerkingen ben ik uiteraard bereikbaar, in ieder geval per e-mail: f.toufik@cnvvakmensen.nl 

De DBLG
De districtsbedrijfsleden groep (DBLG) is een groep waar actieve kaderleden een keer in het kwartaal bijeenkomen om ontwikkelingen in de sector te bespreken en kennis met elkaar te delen. Wil je meer weten over de DBLG of interesse hebben in deelname, neem dan contact met mij op.
In de afgelopen DBLG zijn een aantal onderwerpen besproken die ik jullie niet wil onthouden en in deze nieuwsbrief opneem. Het is geen verslag van de bijeenkomst.

Promotiewerk
Er is een groep leden die zich actief inzet om leden te werven, zodat de bond sterker wordt. Meer leden meer kracht! In een gezellig team ga je een aantal keer per jaar ’s avonds op pad in de regio. Ook wordt gevraagd om folders uit te delen op het werk, zodat collega's kennis kunnen maken met de bond. Als je je geroepen voelt om hier aan deel te nemen, dan kun je via mij folders/flyers opvragen en zorg ik dat die jouw kant op komen.
Wij roepen ieder lid op 1 nieuw lid in te schrijven via www.cnvvakmensen.nl. De eerste zes maanden kosten 50% van de normale contributie van maximaal 18 euro per maand, inclusief rechtshulp privé. Mogen we op jouw steun rekenen?

Chauffeursopleiding en nascholing
De opleiding en nascholing van chauffeurs gaat op de schop. De Europese Commissie heeft nieuwe richtlijnen gepresenteerd. Concrete aanpassingen van de rijexamens worden nu onderzocht meldt het CBR. Voor meer informatie hierover kun je Tjeerd Orie benaderen die in het bestuur zit van het CBR via: t.orie@cnvvakmensen.nl

Chauffeurskaart
Code 95 is verplicht voor alle beroepschauffeurs uit de EU en beroepschauffeurs die in de EU werken. Dit is geregeld in de Richtlijn vakbekwaamheid.
De code krijg je door het behalen van de basiskwalificatie. Wanneer je je D rijbewijs voor 10-09-2008 of C rijbewijs voor 10-09-2009 hebt gehaald, kun je de code 95 behalen door middel van het volgen van 35 uur nascholing. In dat geval hoef je géén basiskwalificatie te halen. Als je voldoet aan alle voorwaarden kun je bij de gemeente de code 95 op je rijbewijs laten zetten.

Code 95 voor chauffeurs met C rijbewijs behaald voor 10-09-2009
Om beroepschauffeur te blijven, moest je uiterlijk 10 september 2016 een geldige code 95 op je rijbewijs hebben staan. Om je code 95 te krijgen moet je 35 uur nascholing volgen.
Voor het bijschrijven van de code 95 op een geldig rijbewijs heb je geen Eigen verklaring nodig. Je rijbewijs behoudt dan de oorspronkelijk einddatum. In dit geval vraag je een vervangend rijbewijs aan. Wil je je rijbewijs verlengen? Dan heb je wèl een Eigen verklaring nodig.

Inleveren chauffeurskaart tijdens vakantie?
Tijdens de bijeenkomst kaderleden komt het onderwerp inleveren chauffeurskaart ter sprake. Het blijkt dat er werkgevers zijn die bij het opnemen van vakantie de chauffeurskaart innemen met als argument: voor de administratie. Er worden vraagtekens geplaatst bij deze maatregel van werkgevers. De chauffeurskaart is persoonlijk en gebonden aan je naam.
Op je kaart staan belangrijke rij- en rusttijdgegevens die onderweg bij controles moeten worden overlegd en waar werkgever niets aan heeft. Inleveren van de kaart is niet toegestaan, omdat deze persoonlijk is. Weiger dit verzoek van je werkgever. Komt er een discussie van, neem dan contact met mij op.

Vakantiegeld controleren
Na een oproep van CNV Vakmensen blijkt dat er leden zijn die de laatste jaren een deel van het vakantiegeld missen. Het blijkt dat werkgever geen vakantiegeld heeft gerekend over de overuren. Ben je van mening dat dit ook voor jou geldt dan kun je een complete administratie over een bepaalde periode inleveren bij Tjitze van Rijssel: t.vanrijssel@cnvvakmensen.nl 
Kijk voor nadere informatie ook eens op https://www.jeachterban.nl/

Fadua Toufik
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 10 20 85 90
E: f.toufik@cnvvakmensen.nl

 

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid