Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Vervoer en logistiek - Nieuws

Ken jij de Cyprus-route?

Het gebeurt steeds vaker: Nederlandse chauffeurs die via een buitenlands uitzendbureau werken. Vooral de ‘Cyprus-route’ is populair. Handig voor de werkgever, want lekker goedkoop. Maar voor chauffeurs zitten er grote nadelen aan.

Transportbedrijven zijn volop aan het ‘premieshoppen’, merken wij. Eerst ging het vooral om buitenlandse chauffeurs, die in vreemde constructies worden ondergebracht. Maar nu komen ook Nederlandse chauffeurs steeds vaker aan de beurt voor een exotisch contract.

Cyprus-route

Een voorbeeld hiervan is de ‘Cyprus-route’. Transportbedrijven brengen op grote schaal chauffeurs onder bij Cypriotische uitzendbureau’s, met maar één doel: premievoordeel. Cyprus staat namelijk – net als bijvoorbeeld Ierland en Roemenië – bekend om de lage sociale premies en belastingen. Door chauffeurs onder te brengen bij zo’n buitenlands uitzendbureau, zijn transportbedrijven veel minder kwijt aan loonkosten.

Adder onder het gras

Ook de chauffeurs lijken hier voordeel bij te hebben. Zij krijgen gewoon het salaris van de Nederlandse cao. En omdat hun werkgever geen sociale premies hoeft af te dragen, houden ze er netto ook nog meer aan over. Het lijkt allemaal zo mooi, maar er zit wel een adder onder het gras. Daar kom je achter zodra je ziek wordt, je baan kwijtraakt of met pensioen gaat. Je bent niet in dienst van een Nederlands bedrijf, dus… val je ook niet onder het Nederlandse vangnet. Je krijgt dan de voorzieningen van het land waar het uitzendbureau is gevestigd. En je begrijpt het al: die zijn een stuk minder dan de Nederlandse.

Groot risico

Je loopt dus een groot risico, als je baas gaat premieshoppen bij een buitenlands uitzendbureau. Door hieraan mee te werken, benadeel je niet allleen jezelf, maar ondermijn je ook het sociale stelsel dat we met elkaar in Nederland in de afgelopen decennia hebben opgebouwd. Niet doen dus!

Waar ben jij in dienst?

Het kan geen kwaad om goed te controleren bij wie je precies in dienst bent. Sommige chauffeurs hebben niet eens in de gaten dat ze via een exotische constructie werken. Het lijkt allemaal zo netjes te gaan, ze krijgen keurig hun beloning volgens de cao. Anderen weten het wel, maar hebben vooral oog voor het korte-termijnvoordeel: een hoger netto-salaris.

Eerlijk en sociaal werkveld

Ken je chauffeurs die hiermee te maken hebben? Wijs hen dan op de risico’s. En informeer ons ook hierover. Want wij willen een eerlijk en sociaal werkveld. Met elkaar moeten we deze vorm van ‘sociale dumping’ tegengaan.

Mail naar Birgitte Staal, bestuurder van CNV Vakmensen b.staal@cnvvakmensen.nl

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid