Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Vervoer en logistiek - Nieuws

Geschoonde uitdraai

In de huidige CAO Beroepsgoederenvervoer is er een afspraak gemaakt over het ontvangen van een geschoonde uitdraai. Hieronder meer achtergrondinformatie over die afspraak en wat deze nu eigenlijk inhoudt.

Allereerst de tekst van artikel 26.2h:

Bij het gebruik van elektronische tijdregistratiesystemen zijn werkgever en werknemer vrijgesteld van de verplichtingen zoals vermeld onder 2b t/m 2g. Na afloop van elke rit dient de werknemer de beschikking te krijgen over een ongeschoonde uitdraai van de in 2c. genoemde gegevens[1].

Indien werknemer daartoe een eenmalig verzoek indient, is de werkgever met ingang van 1 januari 2013 tevens verplicht de werknemer éénmaal per betalingsperiode, elektronisch of op andere wijze, een geschoonde uitdraai van de boordcomputer te verstrekken waarop de gegevens staan vermeld overeenkomstig de in lid 2c. genoemde gegevens.

De dikgedrukte tekst is nieuw in deze CAO.

Er zijn op dit moment al redelijk veel werknemers die een geschoonde uitdraai krijgen. Het recht hierop stond echter niet vast; het stond namelijk niet in de CAO. Nu dat wel zo is, kan iedereen die geen geschoonde of ongeschoonde uitdraai krijgt met het CAO boekje in de hand naar zijn werkgever stappen om deze op te vragen.

Het voordeel van de aanpassing van dit artikel is dat je als werknemer op beide – zowel de geschoonde als de ongeschoonde uitdraai nu recht hebt. Natuurlijk moet je wel beide hebben om te kunnen vergelijken. Dit betekent dat op het moment dat je een van beide niet krijgt je nog steeds naleving van de cao door de werkgever zult moeten vragen.

Let er wel op dat je zelf eenmalig het verzoek in moet dienen bij je werkgever dat je deze geschoonde uitdraai wilt ontvangen! Een mailtje is voldoende om dit te regelen.

Samengevat:

Je kunt nu naleving van de CAO eisen als je geen geschoonde en ongeschoonde CAO ontvangt.

Kom je er niet uit met je werkgever of heb je nog vragen, zoek dan contact met CNV Info op info@cnvvakmensen.nl of 030-7511007.


[1] De gegevens genoemd in 2c zijn: de datum, de diensttijd alsmede de dagtotalen daarvan, de rusttijd, de pauzes, correcties, de naam en handtekening van de chauffeur

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid