Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Vervoer en logistiek - Nieuws

Gerommel met vakantiedagen

Wij krijgen signalen dat werkgevers rommelen met de vakantiedagen van vorig jaar. Check dus voor de zekerheid of je verlofkaart klopt.

Het gebeurt dat de overgebleven vakantiedagen van 2011 zomaar worden geschrapt. Met als reden dat het om ‘wettelijke vakantiedagen’ gaat, die vanwege de nieuwe vakantiewetgeving vervallen.

Onzin

Dit is complete onzin! Alle dagen die zijn overgebleven van 2011 worden automatisch ‘bovenwettelijk’. Ze blijven gewoon op je verlofkaart staan, onder het kopje ‘bovenwettelijk’. Je werkgever mag deze dagen dus niet schrappen. Doet hij dit wel? Onderneem dan actie en geef bij je leidinggevende aan dat dit onmiddellijk moet worden hersteld. Als dit niet gebeurt, neem dan contact met ons op.

Hoe zit het ook alweer?

Als je fulltime werkt, heb je minimaal twintig vakantiedagen per jaar. Dit zijn de ‘wettelijke’ vakantiedagen. Sinds 1 januari 2012 geldt hiervoor een nieuwe regeling. Deze vakantiedagen vervallen voortaan al na een half jaar. Vakantiedagen die je in 2012 opbouwt, vervallen dus op 1 juli 2013.

Daarnaast heb je bovenwettelijke vakantiedagen (via de cao of je arbeidsovereenkomst). Daarvoor geldt een langere verjaringstermijn. Meestal is dat vijf jaar. Diezelfde verjaringstermijn geldt óók voor het tegoed dat je tot 1 januari 2012 hebt opgebouwd (op je verlofkaart valt dit tegoed dus onder het kopje ‘bovenwettelijk’).

Verlofkaart

Check daarom voor de zekerheid of je verlofkaart klopt. Daarop moet je goed het verschil kunnen zien tussen de wettelijke dagen, de bovenwettelijke dagen en de dagen die je niet kon opnemen (bijvoorbeeld om bedrijfsredenen of om medische redenen).

Vragen?

Neem bij vragen contact op met CNV Info: telefoon: 030 – 75 11 007, e-mail: info@cnvvakmensen.nl


Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid