Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Vervoer en logistiek - Nieuws

Doe jij mee? Het beroep van chauffeur verandert!

Nu zijn het nog hulpmiddelen voor de chauffeur, (adaptieve) cruise control, EPS, ABS, etc. Straks rijden vrachtwagens in een treintje achter elkaar en zijn ze gekoppeld met automatische systemen waardoor er maar 1 chauffeur (of toch niet?) nodig is voor de eerste wagen. Jouw werk verandert! Maar hoe

Wat is truck platooning?
Een Truck Platoon is een combinatie van vrachtwagens die op korte afstand van elkaar rijden met behulp van geautomatiseerde rijtechnologieën. Dit vermindert de luchtweerstand en bespaart daardoor brandstof en vermindert de uitstoot. De geautomatiseerde rijfuncties gaan een verandering in de taken van de chauffeur teweeg brengen. Testen met truck platooning vinden wereldwijd plaats, ook in Nederland. De verwachting is dat we binnen een paar jaar truck platoons op de openbare weg zien.

Doe jij mee aan het onderzoek truck platooning & de chauffeur?
Voor werkgevers en de overheid is het interessant dat er bespaart kan worden op brandstof en er minder uitstoot is. Maar wat heb jij als chauffeur daar aan?
Een groep onderzoekers van de Erasmus Universiteit en de TU Delft, onderzoeken de gevolgen die platooning zou kunnen hebben op de vrachtindustrie met speciale aandacht voor de taken van chauffeurs. Een onderzoek waarbij rekening wordt gehouden met de opvattingen en ideeën van bestuurders is nog niet eerder gedaan in de context van platooning. De onderzoekers geloven dat dit onderzoek een groot inzicht zal verschaffen aan beleidsmakers, onderzoekers en de industrie voor de toekomst.

Ga in gesprek met de onderzoekers van de Erasmus universiteit en de TU Delft!
Omdat in dit onderzoek heel duidelijk naar de mening van de chauffeur gevraagd wordt wil CNV Vakmensen graag aan dit onderzoek meewerken. Daarom willen we een aantal gesprekken organiseren waar jij je mening en perspectieven over truck platooning kan geven. Welke invloed heeft truck platooning op jouw werk en de transportsector? We zijn van plan om de gesprekken tijdens deze tijdvakken te organiseren:

datum       tijd                       waar
27 maart  19.30 - 21.30 uur  Erasmus Universiteit, Burg. Oudlaan 50, 3062 PA Rotterdam  
28 maart  19.30 - 21.30 uur  ’t Veerhuis, Nijemonde 4, 3434 AZ Nieuwegein
30 maart  10.00 - 12.00 uur  De Hilt, Hasselaarlaan 1C, 3755 AV Eemnes (aansluitend lunch)
1 april      08.00 - 10.00 uur  Erasmus Universiteit, Burg. Oudlaan 50, 3062 PA Rotterdam
2 april      19.30 - 21.30 uur  ’t Veerhuis, Nijemonde 4, 3434 AZ Nieuwegein 
4 april      19.30 - 21.30 uur  Erasmus Universiteit, Burg. Oudlaan 50, 3062 PA Rotterdam

We willen je van harte uitnodigen om deel te nemen aan het onderzoek. Meedoen kan door je aan te melden. Stuur een mail naar het CNV en geef aan op welke datum je wil deelnemen. Elke gespreksgroep duurt ongeveer twee uur. Je collega is natuurlijk ook van harte welkom!
Alle gegevens die worden verzameld zullen geanonimiseerd en behandeld worden volgens de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming).

Rob Zuidwijk, Professor of Global Supply Chains and Ports
Dr. Roy van den Berg, Rotterdam School of Management
Tjitze van Rijssel, bestuurder Vervoer & Logistiek CNV Vakmensen

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid