Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Vervoer en logistiek - Nieuws

DHL Parcel krijgt eigen cao

Op vrijdag 19 mei is er een cao akkoord bereikt bij DHL Parcel. Het is een cao met een looptijd van 3 jaar van 1 januari 2017 tot 1 januari 2020. In die periode gaat het loon met 6% omhoog.

Met een duidelijke boodschap in onze achterzak schoven we op vrijdag 19 mei weer aan de onderhandelingstafel. Tot die boodschap zijn we met 65 kaderleden en contactpersonen gekomen tijdens de bijeenkomst van 29 april. Punt voor punt zijn we door de voorstellen heengegaan. Diepgevoelde en breed gedragen punten zijn ook zo bij DHL neergelegd. Natuurlijk hadden ze bedenktijd nodig. Na de eerste schorsing zijn ze teruggekomen met een tegenvoorstel waarna wij weer hebben geschorst. Uiteindelijk was er aan het eind van de dag witte rook; er is dus een akkoord!

Hoofdpunten

 • De komende 3 jaar krijg je er 6% loon bij. Op 1 april krijg je 1% en daarna elke 6 maanden steeds 1%.
 • Er is een werkgelegenheidsgarantie van 3 jaar afgesproken. De werknemers die nu in dienst zijn, zijn dus voor de looptijd van de cao zeker van een baan bij DHL Parcel.
 • De mogelijkheid om je werkweek anders in te delen dan volgens standaard roosters.
 • Op basis van de wens om te zorgen voor betere duurzame inzetbaarheid gaan we verder overleggen hoe we dat kunnen vormgeven.
 • Er ligt een eerste plan om een pilot met zelfroosteren te organiseren. Dat gaan we gezamenlijk verder uitwerken.
 • Op CS in Arnhem komt een pilot met thuiswerken.
 • Het sociaal plan is met 2 jaar verlengd tot april 2019.

Lange weg

De eerste stappen voor dit akkoord zijn eind vorig jaar en begin dit jaar genomen met de terminalbezoeken. Uit de informatie van de terminalbezoeken en vanuit het arbeidsvoorwaarden beleid van CNV is de voorstellenbrief samengesteld. Met het volgende als basis: Dat jullie (de werknemers) gaan voor een bedrijf dat de toets der kritiek op sociaal gebied, goed werkgeverschap en op het gebied van arbeidsvoorwaarden kan doorstaan, niet alleen nu maar ook in de toekomst.

De eerste voorstellenbrief van DHL was dan ook een klap in jullie gezicht. Lange tijd wilde DHL niet bewegen op een aantal cruciale punten totdat een groep medewerkers boos werd. Meedenken met het bedrijf: prima, hard werken: ook prima maar kom niet aan onze portemonnee en een aantal opgebouwde rechten! Die boosheid hebben we met zijn allen omgezet in een lijst van eisen en een opdracht: zonder akkoord op deze eisen gaan we onherroepelijk staken.

Verslechteringen van tafel

Die onrust had effect. De belangrijkste verslechteringen zijn van tafel!

 • ORT blijft hetzelfde.
 • Referteperiode en ook de berekening van overuren en de bijbehorende toeslagen blijft zoals het is.
 • Uitkering bij jubilea (lange dienstverbanden) blijft.
 • Loon bij ziekte blijft zoals het was en “derving neveninkomsten” (betaling van een deel van je overuren en ORT als je ziek bent) blijft bestaan, al wordt dat deels wel aangepast.

Ook wij hebben een aantal dingen moeten laten varen. Het belangrijkste punt daarbij is de gewenste vaste ‘vast/flex’ verhouding. Er blijft dus nog werk te doen. Al met al geven de kaderleden aan dat dit akkoord voelt als een overwinning. We hopen dat dit voor alle werknemers zo voelt. Alleen door jullie betrokkenheid vanaf de eerste minuut is dit resultaat er gekomen.

Het vervolg

Het resultaat noemen we een akkoord. Het is een akkoord omdat we het resultaat met een positief advies aan de leden gaan voorleggen. De stemmen van de leden geven altijd de doorslag. Als een meerderheid vóór stemt, dan is er een cao.

We zijn nu de teksten van het akkoord aan het afronden. Als dat is gebeurd, krijgt iedereen die lid is van het CNV en bij DHL Parcel werkt een exemplaar van dat akkoord thuis. Daarbij wordt ook aangegeven op welke manier je je stem kan uitbrengen over dit akkoord.

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur deze naar Tjitze van Rijssel: t.vanrijssel@cnvvakmensen.nl
De onderhandelingsdelegatie van CNV Vakmensen,

Tjitze van Rijssel
bestuurder
M 06 51 20 30 83
t.vanrijssel@cnvvakmensen.nl

Marien Beemer (kaderlid, terminal Utrecht)
Matthias Voerman (kaderlid, terminal Amersfoort)

Lees ook

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

 • Deskundig advies over werk en inkomen
 • Rechtshulp voor werk en inkomen
 • Rechtshulp voor privé situaties
 • Hulp bij je belastingaangifte
 • Korting op verzekeringen
 • Informatie en advies bij ziekte

Word lid