Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Vervoer en logistiek - Nieuws

Crisismeldpunt langer open

"Het Crisismeldpunt bevestigt onze vermoedens, een groot aantal werkgevers maakt misbruik van de crisis", zegt vicevoorzitter Piet Fortuin van CNV Vakmensen. In zes weken tijd kwamen bijna 150 meldingen binnen.

"Wat daarbij opvalt is dat er veel angst is bij mensen. Meer dan de helft van de klagers wil anoniem blijven en geeft daarbij aan dat wij geen actie mogen ondernemen richting werkgever. Deze mensen willen alleen hun hart luchten over wat er mis gaat in hun bedrijf."  

Angst

Fortuin begrijpt de angst van veel werknemers: "Vooral in sectoren waar het slecht gaat, zoals de bouw. Mensen zijn bang dat zij anders de eerstvolgende zijn bij een reorganisatie." Met de niet-anonieme klachten kon CNV Vakmensen direct aan de slag, Fortuin: "Onze bestuurders namen eerst contact op met de werknemer zelf om te horen wat er precies aan de hand is. Daarna werd contact gelegd met de werkgever. Kwamen er veel klachten over dezelfde werkgever dan belegden wij een kantine bijeenkomst. Tachtig procent van de klachten is inmiddels afgerond."  

Klachten

De sectoren waaruit de meeste klachten komen zijn de bouw, de metalelektro en het vervoer. Ook kwamen er klachten uit de schoonmaak en horeca. De meest voorkomende klachten zijn:

1) Het niet betalen van reisuren (van werkgever naar de bouwplaats)

2) Het niet uitbetalen van loon, of zelfs het ongevraagd inleveren van loon

3) Het inleveren van vakantie- of ATV-dagen

Fortuin: "Vanuit de bouw kwamen ook verschillende klachten van werknemers die min of meer gedwongen werden om 'vrijwillig' ontslag te nemen, waarna ze terug 'mogen' komen als ZZP'er of flexwerker. Nooit doen natuurlijk, want dan vervallen je rechten op ontslagvergoeding."  

Werkgevers

CNV Vakmensen wil de klachten zeker ook bespreken met werkgeversorganisaties, Fortuin: "Wij maken gezamenlijk cao-afspraken. Ik vind het belangrijk dat zij weten dat er werkgevers zijn die de gemaakte afspraken gewoon ontduiken. Dit is slecht voor de betrokken werkgevers, maar leidt ook tot valse concurrentie op arbeidsvoorwaarden. We hoorden zelfs voorbeelden van werkgevers in de schoonmaak die net doen of er geen sectorale cao bestaat. Het is ook aan werkgeversorganisaties om hun leden op de vingers te tikken en werk te maken van naleving van de cao."  

Langer open

Omdat er nog dagelijks telefoontjes en mailtjes binnenkomen bij het Crisismeldpunt (030 7511007 / www.crisismeldpunt.nl) heeft CNV Vakmensen besloten het meldpunt langer open te houden, in ieder geval tot 1 juni.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid