Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Vervoer en logistiek - Nieuws

Crisis en de cao

Dat het nog steeds niet goed gaat met de economie, is duidelijk. In de transportsector zien we dan ook dat de prijzen nog steeds onder druk staan. Er zijn werkgevers die proberen de personeelskosten te drukken om zo quitte te kunnen draaien of wat winst te maken. Hieronder een aantal maatregelen.

Ik word teruggezet naar 40 uur, mag dat?

In principe heb je een afspraak met je werkgever om 40 uur in de week te werken. We weten allemaal dat de meeste chauffeurs meer uren werken en deze uren ook nodig hebben om hun inkomsten wat op te krikken. Je werkgever is echter niet verplicht je ook overuren te laten maken.
Maar: als er sprake is van werkvermindering, maar er is voor een ieder werk voor meer dan 45 uur per week, dan is deze werkvermindering geen reden voor ontslag (art. 71.2 cao).


Mijn werkgever wil een vrijwillige tvt-regeling met mij afspreken

De vrijwillige tvt-regeling zoals deze in artikel 31 genoemd is, waarbij deze afgesproken kan worden met de ondernemingsraad of de individuele werknemer, was een pilot. Deze pilot is per 31 december 2013 verlopen en daarmee dus ook alle eerder afgesproken regelingen – deze kunnen namelijk geen langere looptijd hebben dan de cao. Wil jouw werkgever zo’n regeling met je afspreken, zoek dan contact met je bestuurder in de regio of met CNV Info.

Mijn werkgever wil mijn overuren tegen 100% uitbetalen

Hier kunnen we kort over zijn: dit mag niet. Er mag niet afgeweken worden van wat er in de cao genoemd staat. Toch horen we dat er werknemers zijn die zelf deze voorstellen doen en/of hiermee akkoord gaan. Deze zijn zich er dan niet van bewust dat dit niet alleen van negatieve invloed is op het inkomen nu, maar ook op de hoogte van bijvoorbeeld de WW uitkering. Mocht je dus ontslag krijgen na bijvoorbeeld een faillissement of bij een reorganisatie, dan merk je al snel de nadelige gevolgen van het lagere loon dat je eerder hebt ontvangen. Tot 5 jaar terug kun je het tekort aan loon terugvorderen, mocht je in een situatie terechtgekomen zijn waarbij de cao niet nageleefd is. Je moet dan wel kunnen aantonen dat er onjuist gehandeld is en schriftelijk bezwaar (maak daarvan voor jezelf een kopie!) hebben gemaakt bij je werkgever.

Mijn wachttijd wordt niet uitbetaald

Wachttijd komt voor rekening van de werkgever en niet voor rekening van de werknemer. Je hoort wachttijd dus betaald te krijgen. Je werkgever wel mag opdragen om pauze te houden gedurende de wachttijd (indien je ook daadwerkelijk pauze kunt houden), met dien verstande dat de maximaal opgedragen pauze nooit meer dan de staffelpauze mag bedragen.

Mocht je nog vragen en/of opmerkingen hebben, of behoefte hebben aan onze folders over faillissementen en reorganisaties, neem dan contact met ons op via onze regiokantoren:

 • Drachten: 0512-583470
 • Apeldoorn: 055-5264250
 • Hoofddorp: 023-5684970
 • Breda: 076-5724670
 • CNV Info: 030-7511007

Team Beroepsgoederenvervoer CNV Vakmensen

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

 • Deskundig advies over werk en inkomen
 • Rechtshulp voor werk en inkomen
 • Rechtshulp voor privé situaties
 • Hulp bij je belastingaangifte
 • Korting op verzekeringen
 • Informatie en advies bij ziekte

Word lid