Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Vervoer en logistiek - Nieuws

Corona Update | meldt wijzigingen inkomen | Vlog

In deze wekelijkse corona mailing de gezamenlijke wekelijkse nieuwsbrief van belangenorganisaties in de transport en logistiek sector (zie bijlage). Een dringende oproep van het CNV om crisisaanpassingen op jouw arbeidsvoorwaarden te melden én onze nieuwste videoboodschap.

Coronaprotocol in de maak
We zijn bezig met het opstellen van een Coronaprotocol voor transport en logistiek. Hierin worden praktische adviezen gegeven en wordt een operationele vertaling gemaakt voor werkgevers, opdrachtgevers, zzp-ers  en werknemers (ook uitzendkrachten en oproepkrachten) voor veilig en gezond doorwerken in transport en logistiek tijdens deze uitzonderlijke omstandigheden in Nederland én in de rest van Europa. De overheid onderstreept het belang van dit initiatief en waardeert het zeer dat partijen gezamenlijk deze afspraken maken om ervoor te zorgen dat mensen hun werk kunnen blijven doen in uitzonderlijke omstandigheden. Veiligheid en gezondheid staan daarbij voorop. De planning is om het Coronaprotocol eind volgende week beschikbaar te maken.

Kind van de rekening?
Dagelijks krijgt CNV Vakmensen verschillende signalen dat werkgevers eenzijdige wijzigingen aankondigen of voorleggen aan de ondernemingsraad om de arbeidsvoorwaarden negatief aan te passen. Een kleine greep uit de creatieve gedachtespinsels die wij voorbij zien komen zijn: ‘uitstellen vakantiegeld’, ‘verplicht verlof opnemen’, ‘van een 40 uurs naar een 160 uurs garantie’, et cetera. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Wat het CNV betreft mag de werknemer niet de rekening van deze crisis betalen. Immers als braaf belastingbetaler betalen we indirect mee aan een stevig noodpakket dat de overheid in werking heeft gesteld. Het noodpakket van de overheid ziet er op toe de werkgelegenheid en de salarisbetalingen te waarborgen door loonkosten te compenseren én belastingen (loon en inkomsten) uit te stellen voor bedrijven die dat nodig hebben. CNV Vakmensen is blij met deze noodmaatregelen van de overheid.

Meldt maatregelen!
CNV Vakmensen is niet blind voor de gevolgen waar sommige werkgevers nu tegenaanlopen als gevolg van de getroffen maatregelen. Echter het aanpassen van de arbeidsvoorwaarden mag nu niet aan de orde zijn. Voert jouw werkgever nu maatregelen door of is hij of zij dit voornemens? Meldt dit dan bij Tjeerd en/of Tjitze of plaats het op jeachterban

Overig
We hebben een centraal informatie punt ingericht op deze website. Hier vindt u informatie en veel gestelde vragen over het Coronavirus en werken in transport en logistiek. We zijn bezig met het zoeken naar oplossingen in het kader van het vervallen van code 95 opleidingen. Verdere uitwerking van de steunmaatregelen van de overheid is eveneens onderwerp van de samenwerking.

Videoboodschap
Via deze youtube-link kun je de laatste videoboodschap bekijken van CNV-bestuurder en onderhandelaar Tjeerd Orie. In deze videoboodschap antwoord op wat CNV Vakmensen voor jou doet tijdens de coronacrisis. Ook is het mogelijk op op onze online community jeachterban met collega's actief in onze sector in gesprek te gaan en vragen te stellen.

Meer informatie, vragen en antwoorden op het gebied van werk en inkomen in corona-tijden? Zie hier op onze website van CNV Vakmensen. Kijk ook op de website van ons sectorinstituut. Daar tref je meer vragen en antwoorden die specifiek zijn voor het werk in jouw sector.

Gezamelijke Corona nieuwsbrief
Voor de wekelijkse gezamelijke corona nieuwsbrief van de belangenorganisaties uit de transport en logistieke sector zie bijlage. 

Voor nu veel gezondheid!

Met vriendelijke groet,

Tjitze van Rijssel & Tjeerd Orie
Bestuuders/onderhandelaars CNV Vakmensen
Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid