Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Vervoer en logistiek - Nieuws

CNV-voorzitter Smit in gesprek met chauffeurs

CNV-voorzitter Jaap Smit was afgelopen zaterdag aanwezig op een bijeenkomst van kaderleden in het beroepsgoederenvervoer. Natuurlijk kwam zijn recente oproep om een ‘pas op de plaats te maken’ aan de orde.

"Deze opriep viel zeer slecht bij de leden uit het beroepsgoederenvervoer”, zegt Frans Westerman, die namens CNV Vakmensen onderhandelt over een nieuwe cao beroepsgoederenvervoer. “We zijn immers keihard bezig om een goede cao met ook een goede loonsverhoging af te spreken. Daar helpt dit niet bij!”

De kaderleden zijn in gesprek gegaan met Jaap Smit. Westerman: “Ze hebben eerlijk en duidelijk gezegd dat dit soort uitspraken ons als leden en kaderleden enorm voor de voeten loopt. Hoe moeten we met zo’n signaal van de CNV-voorzitter nog nieuwe leden binnenhalen, was een van de vele opmerkingen.”

Voorzichtig zijn

Jaap Smit ging op deze en andere opmerkingen in. Hij gaf aan dat hij zijn werk deed in samenspraak met de voorzitters van de betrokken CNV-bonden (algemeen bestuur). De reden is dat er een paar weken geleden nog de hoop was dat vakbonden samen met werkgevers in Den Haag nog verslechteringen zouden kunnen tegenhouden, in ruil voor een pas op de plaats. Op de vraag waarom de voorzitter hier zo nodig over naar buiten moest treden, gaf hij aan dat hij natuurlijk ook de overheidsbonden vertegenwoordigt die er belang bij hebben dat niet alleen ambtenaren een pas op de plaats maken. Hij sprak daarbij uit dat leden van (overheids)bonden al geruime tijd op een nullijn zitten.  

 

Westerman: “Aan de voorzitter is heel duidelijk uitgelegd dat overheidsbonden voorzichtig moeten zijn met het doen van een beroep op solidariteit. De overheidsbonden kunnen wel enige tijd op de nullijn zitten, maar de loonbetaling is bijna altijd correct, je wordt er niet makkelijk ontslagen en als het al gebeurt ligt er vaak een sociaal plan klaar om de consequenties te verzachten. Dit zijn zekerheden waar het grootste gedeelte van de chauffeurs alleen maar van kan dromen.”

Pas op de plaats niet aan de orde

Tijdens de bijeenkomst gaf Jaap Smit ook aan dat het niet is gelukt om als sociale partners met een gezamenlijk plan richting Den Haag te komen. De werkgevers nemen geen verantwoordelijkheid omdat, zo lijkt het in ieder geval, het kabinet zelf al veel verslechteringen wil doorvoeren. Van de werkgevers moeten we het maar hebben! Een landelijke pas op de plaats is volgens Jaap Smit daarmee niet meer aan de orde. In de sectoren waar het nodig is, moet dus zeker ook een goede looneis worden neergelegd.

 

Westerman: “De kaderleden hebben de CNV-voorzitter ook bijgepraat over de bedreigingen voor het kwijtraken van banen doordat buitenlandse chauffeurs in en vanuit Nederland tegen veel te lage lonen werken. Hierdoor ontstaat er oneerlijke concurrentie op arbeidsvoorwaarden. Jaap Smit heeft helder en duidelijk aangegeven dat hij ook voorzitter is voor de CNV-leden in het beroepsgoederenvervoer. Hij is ook van harte bereid om aan zijn kennismaking met het beroepsgoederenvervoer een vervolg te geven. Onze kaderleden lieten zich dat geen twee keer zeggen en nodigden Jaap Smit uit om eens op stap te gaan met chauffeurs. Dit leek hem een goed idee, maar dan wil hij natuurlijk ook mee op zo’n grote truck. Ik kan jullie verzekeren dat onze kaderleden dat snel gaan regelen.” 

Winst

Volgens Westerman was deze bijeenkomst “winst”. “Onze CNV-voorzitter weet nu waar de CNV-kaderleden in het beroepsgoederenvervoer voor staan. En de kaderleden weten dat Jaap Smit er ook voor hen is.”

Zie ook de blog van Jaap Smit >>


 

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid