Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Vervoer en logistiek - Nieuws

CNV Vakmensen onderzoekt beloning Selektvracht

CNV Vakmensen gaat personeel van Selektvracht helpen met het controleren van hun salarisstrook. Uitgangspunt is de twijfel of de werkgever wel correct beloont. Met ingang van dinsdag 27 augustus deelt CNV Vakmensen brochures uit onder pakketbezorgers bij tientallen pakketpostdepots. CNV ondersteunt werknemers in het bijhouden van de uren en kan voor werknemers nagaan of ze wel het minimumloon verdienen.

Bestuurder Tjitze van Rijssel: “De laatste maanden krijgen we vaak signalen dat werknemers het idee hebben dat ze niet eens het minimumloon krijgen. Met grootschalige looncontroles willen we kijken of pakketbezorgers wel voldoende betaald krijgen.”

Bij Selektvracht werken bijna 3.000 bezorgers, die pakketten afleveren bij particulieren op basis van een wisselend aantal uren. Loonbetaling gaat veelal op basis van stukloon. Vanwege de uiterst moeilijke uitbetalingsmodellen is vaak onduidelijk of het wettelijk minimumloon wel wordt behaald. Selektvracht hanteert een matrix van pakketomvang en bezorgafstand. “Daarom is het van belang dat bestellers hun gewerkte uren goed bijhouden en vergelijken met het uitbetaalde salaris. Wij willen ze daarbij helpen”, zegt Van Rijssel.

CNV Vakmensen heeft eerder in gesprekken met de directie van Selektvracht aangekaart dat er signalen zijn van betaling onder het minimumloon. Volgens Selektvracht is hiervan geen sprake. Werknemers betwijfelen dit echter en de bond willen nu beter zicht krijgen of werknemers het minimumloon wel of niet ontvangen. Met Selektvracht is een tijdspad afgesproken, na druk van de vakbonden, om de komende jaren over te gaan op uurloon.  “Maar zover is het nog niet. Tot die tijd hebben bezorgers uiteraard ook gewoon recht op het minimumloon. Dat hoort bij goed werkgeverschap en bij de rechten van werknemers”, aldus Tjitze van Rijssel.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid