Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Vervoer en logistiek - Nieuws

CNV Vakmensen houdt vast aan AVV van de cao BVD

Constructieve onderhandelingen, maar twee oh-rondes verder en nog steeds ‘gedoe’ om de AVV van de cao Bedrijfsverzorgingsdiensten. Werkgevers willen nu niet meer hoewel zij eerder er mee hadden ingestemd. Op 11 mei verder over AVV, Loonsverhoging, ATW, Gezondheidscheck en Ontwikkelbudget.

Gedoe rondom AVV

De vorige nieuwsbrief ging over de eerste schermutselingen op 10 maart maar ook over de wens om in een redelijke tijd, het liefst voor de zomer, een nieuwe cao te hebben. De tweede ronde (wo 29 maart) zijn werkgevers begonnen met hun reactie op de vakbondsvoorstellen. Daarin heeft de Onderhandelingsdelegatie van de WAB (OH-WAB) duidelijk te kennen gegeven dat de cao niet algemeen verbindend zal worden verklaard.

Ontwikkelingen in de sector

De agrarische sector is sterk onderhevig aan veranderingen. Sectorale ontwikkelingen als krimp, stoppersregeling, opschaling, digitalisering. Maar ook ontwikkelingen die vragen om specifieke kennis, vaardigheden en flexibiliteit van medewerkers. Dit gegeven in combinatie met de maatschappelijke ontwikkeling dat mensen steeds langer door moeten werken tot hun pensioen, maakt dat het belangrijk is dat partijen aandacht hebben voor duurzame inzetbaarheid van medewerkers zodat zij nu en in toekomst inzetbaar blijven op de arbeidsmarkt. Zo hebben de werkgevers in hun eerste nieuwsbrief de ontwikkelingen in de sector beschreven. Daarover geen verschil van mening. CNV Vakmensen heeft daar zelfs concrete voorstellen voor gedaan (Check CNV-voorstellen hier). Fit in Lijf, Hoofd en Baan hebben we dat genoemd met onderwerpen als ArbeidsTijdenWet, gezondheidscheck, persoonlijke ontwikkeling en onderlinge verbondenheid.

Resultaat tot nu toe

De bond doet voorstellen met het voor de werknemers gewenste resultaat erbij vermeld. Heel concreet dus. En natuurlijk houd de bond rekening met ontwikkelingen in de sector. Daarom vinden wij dan ook dat de cao algemeen verbinden verklaard moet worden verklaard om concurrentie op arbeidsvoorwaarden te verkleinen. De WAB hecht kennelijk aan een cao met een goed arbeidsvoorwaardenpakket. Daar hoort ook AVV bij. De cao-commissie van CNV Vakmensen heeft daarover een brief naar de werkgevers geschreven (zie 'downloads'). De kern van de brief is dat al tijdens de vorige cao de WAB heeft ingestemd met een AVV van de cao BVD. Dat ‘gedoe’ van de OH-WAB moet afgelopen zijn. Wij rekenen er op dat AVV onderdeel zal zijn van de nieuwe cao en dat wij ons tijdens de onderhandelingsronde van 11 mei aanstaande kunnen concentreren op de overige door ons ingebrachte wijzigingsvoorstellen om zo een nieuwe cao voor de medewerkers van de sector Bedrijfsverzorgingsdiensten tot stand te brengen.

Die onderwerpen waarop we ons nu vooral op concentreren zijn binnen een looptijd van 2 jaar de loonsverhoging van 1,5% per 1 april 2017 en 1,5% per 1 oktober 2017, striktere naleving van de Arbeidstijdenwet, de periodieke gezondheidscheck, het persoonlijk scholing– en ontwikkelbudget en de seniorenregeling. De OH-WAB zal hierop 'kauwen' en komt donderdag 11 mei met hun reactie.

Tenslotte

De onderhandelingen zijn best pittig te noemen, maar aangezien ook de WAB de onderhandelingsgesprekken tot nu toe als constructief ervaren, zien ook wij de vervolggesprekken met veel vertrouwen tegemoet.

Heb jij een mening, toevoeging of opmerking? Kom er mee voor de draad en stuur je mail vóór 11 mei naar de cao-commissie.

Jaap Bosma Bestuurder Land- en tuinbouw

Volg ons op twitter: @JaapBosma | @cnvlandentuinbo | @cnvvakmensen

 
Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid