Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Vervoer en logistiek - Nieuws

chauffeurs: blijf weg uit "oorlogszone" Calais!

Het wordt steeds gevaarlijker voor chauffeurs om via Calais naar Engeland te rijden. De politiek lost de problemen niet op. Werkgevers blijven hun chauffeurs via Calais naar Engeland sturen. Veel chauffeurs staan doodsangsten uit en staan stijf van de stress. Wat moet je dan doený

Mag je een alternatieve route naar Engeland van je werkgever eisen?

Ja, dat mag je eisen. Je doet dan een beroep op de arbeidsomstandighedenwet. In artikel 3 van deze wet staat dat de werkgever zorgt voor de veiligheid en gezondheid van de werknemer in alle aspecten van het werk. De oorzaak van het probleem moet worden weggenomen. De oorzaak van dit probleem is de route via Calais. Het migrantenvraagstuk kunnen wij niet oplossen. Om de onveilige situaties in Calais te vermijden moet de werkgever een alternatieve en veilige route kiezen. Je kan vanuit meerdere havens naar Engeland. Jouw veiligheid en gezondheid hoort, ook bij jouw werkgever, op de eerste plaats te staan.

Heeft jouw werkgever een reden om je te ontslaan als je weigert via Calais te rijden?

Als je niet via Calais wil rijden zou jouw werkgever dat als werkweigering op kunnen vatten en dat zou een reden voor ontslag kunnen zijn. Geef aan dat je niet weigert om naar Engeland te rijden, maar dat de route via Calais te gevaarlijk is en voor veel stress zorgt. Niet alleen bij jezelf maar ook bij jouw thuisfront. Er zijn veiligere routes. De problemen van Calais heb je niet bij andere havens zoals IJmuiden, Hoek van Holland, Rotterdam, Zeebrugge, Dieppe. Er zijn dus alternatieven waar gebruik van gemaakt kan worden. Ga in elk geval het gesprek hierover aan met je werkgever.

Wat moet je doen als je niet meer via Calais durft te rijden?

Maak dit bespreekbaar bij je werkgever. Geef aan dat jij het te gevaarlijk vind om via Calais te rijden. Vertel ook dat de route via Calais voor extra psychische belasting zorgt waardoor je (mogelijk) lichamelijke klachten krijgt. Zeg ook dat jouw thuisfront ongerust en bang is als je de route via Calais moet rijden.

Mag jij je ziek melden als je gezin door stress je smeekt om niet meer via Calais te rijden?

Nee, jij mag je niet ziek melden als je zelf niet ziek bent. Vraag wel om andere routes naar Engeland. Daarmee los je het probleem van thuis op.

Mijn werkgever zegt dat het wel mee valt en dat ik niet moet zeuren.

Verwijs je werkgever naar de website van de werkgeversorganisatie TLN. Op 15 december heeft TLN op de website een bericht gezet over Calais. Daarin staat: “De overlast van migranten in Calais verergert met de dag. Bedreigingen met honkbalknuppels, messen en zelfs traangas en pepperspray zijn aan de orde van de dag. Chauffeurs krijgen psychisch een dreun en geven steeds vaker aan niet langer via Calais naar Engeland te willen vervoeren. Naast de psychische en lichamelijke gevolgen als gevolg van de situatie in Calais, hebben Nederlandse vervoerders ook grote economische schade.” Hiermee erkend TLN dat de route gevaarlijk is. Helaas wordt niet het advies gegeven om een andere route te kiezen en wordt alleen gezegd dat bedrijven schade hebben door de situatie in Calais.

Mijn werkgever dwingt mij om via Calais te rijden. Wat kan ik doen?

Bel je vakbond. Leden van CNV Vakmensen bellen met CNV info 030 – 75 11 007. Vraag om hulp bij het probleem met je werkgever. Onze bestuurders en juristen staan klaar om je hierbij te helpen!

De politiek moet deze problemen oplossen!

Het uitwijken naar een andere haven om de overtocht naar Engeland te maken is een korte termijn oplossing. Die is goed voor gemoedsrust van de chauffeur en zijn thuisfront. Als veel chauffeurs uitwijken naar andere havens verschuift het migranten-probleem alleen maar en daar zitten we ook niet op te wachten. Het echte probleem moet natuurlijk door de politiek worden opgelost. In eerste instantie door de regering van Frankrijk en Engeland. De Nederlandse regering kan hier druk op uitoefenen, zeker nu Nederland voorzitter wordt van de Europese Unie. De echte oplossing moet komen uit Europa door te zorgen voor een goed beleid waardoor er minder migranten illegaal de grenzen oversteken. CNV Vakmensen steunt werkgeversorganisatie TLN en de EVO die ook werken aan een oplossing van de problemen in Calais.