Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Vervoer en logistiek - Nieuws

CAO traject DHL Logistics even "on hold"

In januari van dit jaar zijn wij begonnen met de onderhandelingen tot een nieuwe CAO voor alle werkenden binnen DHL Logistics. Inmiddels zijn er 6 rondes onderhandeld. Ook na de laatste ronde is het aanbod van jouw werkgever nog steeds onder de grens (lees: té laag).

DHL biedt op dit moment: een cao met een looptijd van 2 jaar, in oktober 2019 een loonsverhoging van 1% én in 2020: 2% in februari en 1% in december.

Het enigste dat uit onze inzet op dit moment wordt geboden is een correctie op de fiscale verrekening reiskosten woon-werkverkeer. Daarnaast stelt DHL dat ze een beweging willen maken op een door werknemers gewenst generatieregeling als wij een nog nader vorm te geven pilot willen accepteren inzake een urenbank. Ook bij deze pilot hebben wij ook nog wel wat voorwaarden.

Dit bod vinden wij te minimaal om te accepteren én aan jou voor te leggen.

Tussen de laatste onderhandelingsronde en nu hebben wij, de onderhandelingsdelegaties van de FNV & het CNV, jou na elke onderhandelingsronde, geïnformeerd. Na de laatste (6de) ronde hebben wij als onderhandelingsdelegatie, in veelvuldig overleg met de FNV, nagedacht over de verder te voeren koers.

Los van het cao-traject hebben vakbonden DHL meermaals verzocht om een overleg in te plannen voor een nieuw doorlopend sociaal plan. Zelfs na een aantal herinneringen wordt hier door DHL niet op ingegaan en komt men niet tot een uitnodiging tot overleg. Zoals gezegd moeten we nu een keuze maken als vakbondsdelegaties. Formuleren we een eindbod waarvoor we steun verkrijgen van de leden en mandaat verkrijgen tot het uitroepen van acties? Of onderhandelen we eindeloos verder tot een mogelijk resultaat dat waarschijnlijk niet gewaardeerd zal worden door jou en je collega’s. Een lastige keuze bleek de laatste tijd. In nauw overleg met de FNV hebben wij de volgende keuze gemaakt. Een plan dat op dit moment als beste van de mogelijke opties uit de bus kwam.

Als vakbondsdelegaties hebben wij besloten om de onderhandelingen op dit moment niet voort te zetten. Dit omdat dat op dit moment compleet zinloos is! Komt tijd, komt (hopelijk) raad.

De cao kent gelukkig gewoon een doorwerking en met het loonbod dat er momenteel ligt vanuit DHL zou er sowieso niets veranderen tot oktober van dit jaar. Jouw arbeidsvoorwaarden blijven dus gewoon in stand en loopt derhalve op dit moment géén loonsverhoging mis.

Over het Sociaal-Plan nog het volgende, (héél belangrijk): de ondernemingsraden hebben aangegeven géén advies uit te brengen over advies plichtige voorgenomen besluiten met personele consequenties, zolang er geen sprake is van een (nieuw) Sociaal-Plan.

Mocht je nog vragen, op- en/of aanmerkingen? Stel ze gerust!

Met vriendelijke groet,

mede namens de CNV onderhandelingsdelegatie,

Tjeerd Orie
Onderhandelaar CNV Vakmensen
+31620489475

 
 

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid