Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Antwoord op vragen over werk en inkomen
Sector Vervoer en logistiek - Nieuws

Asscher: "Beloning pakketbezorgers is een schande"

"Een schande", vindt minister Asscher het feit, dat veel pakketbezorgers onder het minimumloon verdienen. De inspectie SZW heeft, na eerdere signalen van CNV Vakmensen, uitgebreid onderzoek gedaan naar de beloning van pakketbezorgers. De inspectie adviseert de minister om het stukloon af te schaffen en over te gaan op een beloning op basis van gewerkte uren.

Onderzoeksprogramma Argos besteedde op 10 oktober aandacht aan de beloning van pakjesbezorgers. Argos reed mee met pakketbezorgers, sprak met inspecteurs van SZW en vroeg ook de mening van CNV-bestuurder Tjitze van Rijssel. Twee jaar geleden al vroeg hij aandacht voor de beloning van pakjesbezorgers bij Selektvracht, na verontrustende signalen van leden. "Ons beeld was toen dat driekwart van de pakjesbezorgers onder het minimumloon zit. Maar dit probleem speelt in de hele sector, niet alleen bij Selektvracht. Voor de bedrijven telt maar één ding: zoveel mogelijk winst maken."

"Stukloon moet verboden worden"

De signalen van het CNV waren voor de inspectie aanleiding tot een uitgebreid onderzoek bij pakketbezorger DHL. De onderzoekers stuitten op een haast ondoordringbaar woud van regels en toeslagen. "Daardoor konden we geen goede loonberekeningen maken", zegt een van de inspecteurs. "Wel was duidelijk dat de meeste pakketbezorgers onder het minimumloon zitten. In ons onderzoek doen wij daarom de aanbeveling om af te stappen van het stukloon en over te gaan op beloning op basis van gewerkte uren. Alles moet inzichtelijk worden."

Van Rijssel pleit daar al langer voor. "Stukloon leidt tot onderbetaling. Het moet gewoon verboden worden."

Reactie van minister Asscher

Argos vroeg minister Asscher ook om een reactie. Hij liet weten het rapport van de Inspectie ter harte te nemen. "Het rapport laat zien dat pakjesbezorgers niet betaald worden zoals je dat in Nederland verwacht. Veel bezorgers kunnen als gevolg van stukloon, waarbij ze zelf alle risico's dragen, eigenlijk niet het minimumloon verdienen. Het frustrerende is dat de Inspectie dat wel ziet en constateert, maar dat er op basis van de huidige wetgeving, waarin stukloon gewoon is toegestaan, eigenlijk weinig tegen te beginnen is. Maar het feit dat veel mensen flink onder het wettelijk minimumloon worden betaald, vind ik een schande."

In het najaar komt de minister met een voorstel voor een aanpassing van de wet.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid