Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Vervoer en logistiek - Nieuws

Alcoholslot voor vrachtwagenchauffeurs is passende straf, oordeelt Raad van State

Een alcoholslot + begeleidingsprogramma opleggen aan een beroepschauffeur kan best. Dat oordeel velt de Raad van State woensdag 23 oktober naar aanleiding van drie eerdere rechtbankuitspraken over dit onderwerp. De Rechtbanken in Noord-Holland, Noord-Brabant en Limburg oordeelden eerder verschillend over dit onderwerp.

Voorliggende vraag voor de Raad van State was of de straf niet te fors is, als het een beroepschauffeur betreft. Deze moet immers via het vrachtwagenstuur voorzien in zijn broodwinning. 

Het zogenaamde alcoholslotprogramma houdt voor bestuurders van personenauto’s de plaatsing van een alcoholslot in de auto in. Het rijbewijs (B) blijft geldig. In het geval van de drie rechtbankvonnissen was in de personenauto van de beroepschauffeurs het slot geplaatst en daarnaast het chauffeursrijbewijs (C) voor de duur van twee jaar ingetrokken.

'Niet onevenredig zwaar' oordeelde de Raad van State, omdat onderzoek uitwijst dat tenminste een kwart van de verkeersdoden slachtoffer is van een ongeval door alcoholgebruik. Juist van beroepschauffeurs mag een bijzonder verantwoordelijkheidsgevoel worden verwacht als het gaat om gedrag in het verkeer.

Het alcoholslot en het bijbehorende bewustwordingsprogamma hebben als doel de verkeersveiligheid te vergroten en het aantal verkeersslachtoffers terug te dringen.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid