Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Goederenvervoer Nederland (vh KNV) - Nieuws

samenvoegen KNV en TLN cao beroepsgoederenvervoer?

De onderhandelingen over de nieuwe cao voor 2017 zijn nog niet begonnen. Toch is er al aardig wat onrust over het voortbestaan van de KNV cao. Wat is waarý

Officieel is er nog niets aan de hand. Door werkgevers en vakbonden zijn nog geen cao voorstellen ingediend. Ook zijn er nog geen data voor cao overleg afgesproken.

Bij de onderhandelingen in 2014 voor de nu geldende cao's is door TLN al aangegeven dat zij van de KNV cao af willen. Dus dat is niets nieuws. In het afgelopen jaar hebben we hier een paar keer over gesproken. Voor CNV Vakmensen is het bespreekbaar om straks met één cao verder te gaan. Maar dan moet er wel overeenstemming zijn over wat we met de verschillen doen die er nu zijn tussen de cao's. In de bijlage staan de verschillen tussen de TLN en KNV cao en wat CNV Vakmensen daarmee wil.

De voorlopige denkrichting van CNV Vakmensen.

Met een groep leden hebben we al nagedacht over de richting die we met de cao uit willen. We weten nu nog niet waarmee de werkgevers zullen komen. Maar we krijgen wel steeds duidelijker welke kant wij op willen. Lees maar even mee en bemoei je met deze discussie op www.jeachterban.nl.

Minder uren werken

In de Transport & Logistiek wordt er vaak meer dan 40 uur per week gewerkt. Dat doe je vaak al je hele leven. De pensioenleeftijd is van 65 naar 67 jaar gegaan, dus moet je twee jaar langer werken. Het werk is er niet lichter op geworden. De werkdruk is hoog. De grote vraag is: " hoe kan jij gezond blijven werken, nu maar ook in de toekomst". Werkweken van 50-60 uur passen hier niet bij, of moeten gecompenseerd worden door voldoende vrije tijd. Gemiddeld moeten er minder uren gewerkt gaan worden.

Ook een sociaal leven.

Je arbeidspatroon moet zodanig zijn dat je naast het werk ook nog een sociaal leven kan leiden. Meer zeggenschap over de dagen en tijden waarop jij werkt en vrij bent is daarvoor noodzakelijk. Planners moeten eigenlijk een cursus "sociaal plannen" gaan volgen, zodat er een goede verhouding komt tussen jouw vrije tijd en het uit te voeren werk.

Het beste van twee werelden.

In een wereld waarin we langer moeten werken is een goede verhouding tussen werk en privé heel belangrijk. CNV Vakmensen vindt dat jij moet kunnen bepalen wat dit voor jou betekent. Jij geeft aan wat je belangrijk vind. Het werk past zich aan jou aan in plaats van andersom zoals dat nu vaak het geval is. In de cao moet heel wat veranderen om dat mogelijk te maken. Dat noemen we cao vernieuwing. De beste regelingen uit de TLN en KNV cao horen thuis in de nieuwe cao. Dat is het begin van vernieuwing van de cao.

Een loon waarvan je kan leven.

Het basisloon zal omhoog moeten. Daar moet je van kunnen leven. Ook moet er een goede compensatie komen voor het werken op rare tijden en buiten je overeengekomen arbeidspatroon.

Praat en beslis mee over de ontwikkelingen over de cao.

Kom naar www.jeachterban.nl Dit is de online community van CNV Vervoer & Logistiek. Daar stel je vragen, geef en krijg je antwoorden en volg je alles op het gebied van de cao onderhandelingen. Ook je collega mag hieraan meedoen. Graag zelfs!

 
Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid