Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Looneis en loonbod liggen nog mijlenver uit elkaar

Op 4 juni was de 5e onderhandelingsronde voor de nieuwe cao DHL Parcel. DHL heeft een voorstel gedaan over de overwerk- en onregelmatigheidstoeslag, de planning tool en een loonbod op tafel gelegd. CNV en FNV vinden dat de loonsverhoging te laat komt en te weinig is. Jullie verdienen beter!

Overwerk- en Onregelmatigheidstoeslag (ORT)
Volgens de huidige cao kan je niet tegelijkertijd een overwerk- en een onregelmatigheidstoeslag ontvangen. Als die elkaar overlappen krijg je alleen het hoogste toeslagpercentage uitbetaald. DHL stelt nu voor dat bij samenloop van overwerktoeslag en ORT allebei de toeslagen worden uitbetaald. Voor overwerk wordt dan wel de toeslag aangepast naar 30 % voor alle tijden en dagen. De referteperiode voor overwerk gaat van één week naar 4 weken. De onregelmatigheidstoeslag blijft zoals die is, maar voor de zondag wordt die verlaagd naar 50 %. DHL trekt het voorstel in om de ORT tussen 18.00 – 20.00 uur te laten vervallen.

Onregelmatigheidstoeslag nieuw voorstel DHL

maandag - vrijdag 18.00 - 20.00 12,5%
maandag - vrijdag 20.00 - 24.00 25%
maandag - vrijdag 00.00 - 06.00 30%
zaterdag 00.00 - 24.00 50%
zondag 00.00 - 24.00 200% > 50%
feestdagen 00.00 - 24.00 150%
nationale feestdag niet zijnde zondag 00.00 - 24.00 100%

Als je dit toepast dan leidt dit volgens DHL tot een loonsverhoging van 1% – 1,8% voor alle medewerkers. Je kan het voor jezelf narekenen met je EDC (Employé Day Cart) en de Time 400 uitdraai (Klokkaart). Doe dat eens en laat weten hoe dat voor jou uitpakt. Alle uren boven de 160 uur per 4 weken zijn overuren waarover 30% toeslag wordt betaald.

CNV en FNV zijn gematigd positief over dit voorstel. We hebben DHL wel laten weten dat we de zondag er buiten willen houden.

Nieuwe Planningstool
Met de planningstool kan je zelf je diensten plannen. Je hebt hierdoor meer invloed op je werktijden en diensten. Roosters zijn daardoor langer van te voren bekend, er ontstaan minder halve diensten en ook verlof is dan langer van te voren bekend.
Om dit te realiseren is het nodig dat de referteperiode voor overwerk wordt verlengd van één week naar 4 weken. Je gaat er bij eenzelfde werkpatroon financieel niet op achteruit. Je roostert jezelf 4 weken in. Daardoor kan niet de situatie ontstaan dat overuren die in de eerste weken zijn gemaakt in de laatste week vervallen door korte diensten of geen diensten.

Flexibel roosteren
DHL gaat akkoord dat je een 4 daagse werkweek kan realiseren met extra vakantie dagen uit het a la carte systeem, zonder aanpassing van het contract.

Pensioen
Om eerder te kunnen stoppen met werken mag je de bovenwettelijke vakantiedagen sparen tot 50 weken en de verruiming die het pensioenakkoord biedt.

Loonbod werkgever
De werkgever wil een cao voor de periode van 3 jaar en biedt:
* per 1-7-2020 een loonsverhoging van 2,5%
* per 1-4-2021 wordt het maximum van de loonschaal voor rijdend personeel verhoogd met 3%
* per 1-7-2021 een loonsverhoging van 1,75%
* per 1-7-2022 een loonsverhoging van 1,75%

CNV en FNV hebben al direct laten weten aan de werkgever dat de loonsverhoging te laat en te weinig is. Medewerkers verwachten echt een beter loonbod. Ze komen om in het werk op de terminals. Daarbij willen ze waardering voor de periode waarin zij aan het begin van de pandemie, toen er veel angst was en onbekend was over het coronavirus, doorwerkten  toen heel Nederland in lockdown ging. Dus we zijn er voorlopig nog niet. Er is nog een gapend gat tussen onze looneis van 5% per jaar met ingang van 1 januari 2020 en dat wat DHL biedt.

Maak je collega lid! Samen staan we sterk voor een goede cao.
Stuur deze mail door naar je collega’s die nog geen lid zijn van de bond en vraag of ze ook lid worden van de vakbond voor vakmensen. Want hoe meer leden we hebben, hoe groter onze invloed aan de onderhandelingstafel.
De kosten van het lidmaatschap van het CNV is inclusief gratis rechtshulp en is gebaseerd op solidariteit en afhankelijk van je inkomen. De eerste 6 maanden krijg je 50% korting. Meer informatie? Klik hier of ga naar www.cnvvakmensen.nl/lidworden 

Het volgende cao overleg is op 16 juni.

CNV cao onderhandelingsdelegatie
Marien Beemer, Matthias Voerman, kaderleden
Tjitze van Rijssel, bestuurder Vervoer & Logistiek

 

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid