Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Selektvracht - Nieuws

Stem over cao DHL Parcel e-Commerce

Op 21 december heb je een nieuwsbrief ontvangen en het principeakkoord voor de nieuwe cao bij DHL Parcel e-Commerce voor 2017 tot en met 2019. Een aantal leden hebben vragen gesteld over het principeakkoord, met name over het aantal pakjes dat per uur bezorgd moet worden.

In deze brief de antwoorden en de oproep om je stem uit te brengen over de cao.

Veel gestelde vragen.

Waarop is het uurloon gebaseerd dat per 1 januari 2018 betaald moet worden?
Door DHL is berekend wat het gemiddelde uurloon in 2017 is voor de bezorgers. Daarbij is rekening gehouden met de bezorgde pakjes, maar ook met het voor- en nawerk. Op basis daarvan en de loonschalen van de cao Beroepsgoederenvervoer (koeriersfuncties) is het loon voor 2018 bepaald. Ook werd het hoog tijd dat er wat extra’s in het loon gebeurt omdat je vanaf 2014 geen loonstijging het gehad. En natuurlijk hebben we ook gekeken wat er bij de andere cao’s van DHL is afgesproken.

Hoeveel pakjes moet ik per uur bezorgen?
Hier hebben we bewust geen afspraken over gemaakt. Voor ons is het belangrijk dat jij alle uren betaald krijgt die je werkt. Uiteraard snappen we ook wel dat DHL wil dat er een bepaald aantal pakjes wordt bezorgd. Door DHL is per (4-cijferig) postcodegebied berekend hoeveel pakjes er per uur bezorgd moeten worden. Vraag aan DHL welk aantal pakjes je in jouw postcodegebied(en) moet rondbrengen. Ook is daarbij rekening gehouden met het werk dat je moet doen voordat je kan gaan rijden en nadat je terug gekomen bent bij het depot. In het komende jaar zullen we zien of dat reëel is.

Wat te doen als ik discussie krijg met DHL over het aantal pakjes of gewerkte uren?
Begin in elk geval om je gewerkte uren bij te houden. Hiervoor kun je het schema gebruiken.

Datum
Begintijd
Eindtijd
Pauze 1
Pauze 2
Totaal gewerkt

Controleer of je alle gewerkte uren ook echt betaald hebt gekregen. Bij discussie over het aantal uren en/of het aantal pakjes probeer je dat eerst zelf op te lossen door in gesprek te gaan met DHL. Van DHL horen we dat er depothouders zijn die bezorgers werk laten doen waar de depothouder voor betaald wordt. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. We hebben afgesproken dat er een paar keer per jaar overleg is met DHL, juist omdat de overgang van stukloon naar uurloon wel een belangrijke stap is. De ervaringen van jou en je collega’s zijn dan van belang. Voorafgaand aan elk gesprek zal ik je vragen wat jouw ervaringen zijn en of je punten hebt die ik in het gesprek kan inbrengen.

Wat vind jij van de nieuwe cao-afspraken?
En nu mag jij zeggen wat je van het principeakkoord vindt. Daarom vraag ik je om vóór 15 januari je stem uit te brengen. Dan kan met het salaris van januari de loonsverhoging al betaald worden. Alleen uitgebrachte stemmen tellen. Laat weten of je voor of tegen dit principeakkoord bent. Wil je de afspraken nog een keer doorlezen? Op onze website staat het principeakkoord, klik hier om dat te lezen.

Stemmen
Heb je de nieuwsbrief via de mail ontvangen? Klik dan hier om je stem uit te brengen.

Ervaringen delen met collega’s? Vragen stellen?
Maak gebruik van www.jeachterban.nl/dhl de online community van CNV Vakmensen over alles wat met werken te maken heeft.

Tjitze van Rijssel
Bestuurder
M: 06-51203083
E: r.vanrijssel@cnvvakmensen.nl

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid