Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Selektvracht - Nieuws

Pakketjes bezorgen voor minder dan minimumloon?

Bezorgers van Selektvracht werken vaak onder het minimumloon. Dat blijkt uit een steekproef die we afgelopen maanden hebben gehouden. De uitkomsten hebben we tijdens het cao-overleg op 13 december besproken met Selektvracht.

We hebben de gegevens van 74 ingevulde registratieformulieren verwerkt (over de maanden september en oktober). De uitkomst is dat 73 procent van de werknemers omgerekend minder dan het minimumloon verdient. Dat kan natuurlijk niet. Wij willen alleen een nieuwe cao met Selektvracht afsluiten, als duidelijk is dat alle werknemers op basis van de daadwerkelijk gewerkte tijd meer verdienen dan het minimumloon.

Geen toezegging

Selektvracht wil deze toezegging op dit moment niet doen, omdat het bedrijf de consequenties niet kan overzien. Selektvracht is wel bereid (in het kader van de cao-onderhandelingen) om in ieder geval een eenmalige uitkering van € 150 bruto te betalen. En daarnaast de cao-salarissen, toeslagen en vergoedingen te verhogen met 2,25 procent. Dit is voor ons bespreekbaar is, maar dan wel met de garantie dat werknemers daadwerkelijk meer dan het minimumloon verdienen.

Uitkomsten onderzoek

Selektvracht heeft belangstelling getoond voor de resultaten van ons onderzoek. Die zullen wij op 10 januari met Selektvracht bespreken. Een week later hebben we dan weer ons volgende cao-overleg. Wij zijn ons ervan bewust dat Selektvracht in een moeilijke markt opereert, waarbij geconcurreerd wordt met bedrijven die veel met ZZP'ers werken. Maar dat betekent nog niet dat werknemers dan maar onder het wettelijk minimumloon betaald moeten worden.

Wij roepen Selektvracht dan ook op om werknemers in ieder geval het wettelijk minimumloon te garanderen. Daarnaast hebben wij Selektvracht dringend geadviseerd om samen met  concurrenten en het Ministerie van Sociale Zaken in gesprek te gaan over een eerlijk loon voor iedereen.

Aan de slag

Wij gaan graag voor jou en je collega’s aan de slag. We overleggen met Selektvracht en met het ministerie. En we blijven de loonstrookjes controleren. Want werken voor minder dan het minimumloon… dat kan niet de bedoeling zijn. Maak daarom je collega lid van CNV Vakmensen. Hoe meer leden, hoe sterker we staan!

Een pakketje voor je collega

D
e uitkomsten van het onderzoek en een urenregistratieformulier vind je op onze pagina cao Selektvracht.

Frans Westerman
Bestuurder CNV Vakmensen
e-mail: f.westerman@cnvvakmensen.nl

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid