Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao DHL Express - Nieuws

Cao-overleg DHL Express/Aviation: puntjes op de i

DHL heeft onlangs (op 1 mei) een memo rondgestuurd over een nieuwe cao voor jullie, de werknemers van Express en Aviation. Als bonden vinden we het noodzakelijk te reageren op die nieuwsbrief.

Om te beginnen
De bonden onderhandelen namens de werknemers. DHL heeft de bonden een eindbod gedaan. Dat is niet geaccepteerd door de vakbondsleden. Er is gekozen om met acties te proberen DHL tot betere afspraken te bewegen. Nu houden CNV en FNV een kaartenactie. Dat is een eerste stap om de druk op het bedrijf op te voeren. Honderden collega’s hebben al aangegeven de eisen van de bonden te steunen. Zij hebben het kaartje ondertekend teruggegeven aan een van de actieve vakbondsleden. Dat is dus een succes. 

De effecten van het eindbod hebben we door een onafhankelijk bureau laten berekenen. Het volledige rapport (6 pagina’s) vind je terug in de bijlage. Een stevige onderbouwing, iets anders kun je er niet van zeggen.

Dan over de memo van DHL van 1 mei

 1. Waarom hebben de bonden de beoordelingsverhoging (Motiv8) niet meegenomen in hun berekeningen? Daar zijn tenminste vier redenen voor.
  • Motiv8-verhogingen gebeuren binnen de al bestaande loonschalen. Daar hoeven we niet opnieuw over te onderhandelen. Dat doe je over het verhogen van het hele loongebouw.
  • De loonkosten stijgen wel door Motiv8-verhogingen, maar DHL kan die kosten jaren vooruit berekenen. En ze kunnen ook omlaag als een werknemer in de top van de schaal vertrekt en iemand wordt aangenomen die onderin de schaal begint.
  • Ten derde is er een behoorlijke groep medewerkers die in de top van de schaal zit die deze beoordelingsverhoging niet krijgt. Zij krijgen bij voldoende functioneren een eenmalige uitkering, geen structurele verhoging.
  • Tot slot is de beoordelingsverhoging geen garantie, het hangt af van prestaties.
 2. Ontbreekt het pensioenvoordeel in de berekening die Basis & Beleid voor de bonden deed? Dat klopt en met een reden: je bouwt meer pensioen op, maar dat merk je pas op lange termijn. Tegenover een hoger pensioen later, staat ook een hogere pensioenpremie nu.
 3. De effecten van de aangepaste referteperiode (berekenen overuren/meeruren) zou te negatief zijn. Wij hebben gerekend met uren die DHL-werknemers daadwerkelijk hebben gemaakt in 2015. Met de regeling zoals die aan ons is uitgelegd, komen wij erop uit dat er nauwelijks nog overuren betaald worden. Leuker kunnen we het niet maken.

Tot slot nog dit
Wij hebben een oproep gehad om weer aan tafel te komen. Dat zou dan zijn op basis van het uitgangspunt, dat niemand er op achteruit mag gaan in een nieuwe cao. Die oproep hebben we als bonden afgewezen. We willen echte verbeteringen en daar gaan we voor! Een nieuwe oproep hebben we daarna niet meer gehad. We zullen dus nog even door moeten met het bedenken en uitvoeren van acties.

Agostino Di Giacomo Russo
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 47 82 68 75
E: a.digiacomorusso@cnvvakmensen.nl


Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

 • Deskundig advies over werk en inkomen
 • Rechtshulp voor werk en inkomen
 • Rechtshulp voor privé situaties
 • Hulp bij je belastingaangifte
 • Korting op verzekeringen
 • Informatie en advies bij ziekte

Word lid