Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao DHL Express - Nieuws

cao DHL Parcel. Het schiet nog niet op!

Op 29 maart (cao ronde 3) hebben FNV en CNV aan DHL gevraagd om een substantiële stap te zetten. Er is inderdaad bewogen. DHL deed een loonbod dat hoort bij een 3-jarige CAO. Dat loonbod is lager dan onze inzet. Ook staat jullie loon al 3 jaar stil terwijl het leven wel duurder is geworden.

Een eerste loonbod…maar niet keihard

Het lijkt er sterk op dat de loonsverhoging die DHL met ons wil afspreken afhangt van wat we afspreken op andere onderwerpen. Met andere woorden: als wij meer andere punten dan loon willen binnenhalen, zal DHL dat loonbod weer verlagen. Denk aan lagere werkdruk en meer vast personeel. Want een goede loonsverhoging is belangrijk, maar voor hoeveel mensen geldt dat DHL-loon nog in de toekomst? Wij hebben aan DHL gevraagd hoe de organisatie er in de toekomst uit ziet. Komen er meer collega’s bij of wordt al het werk uitbesteed? Daar heeft DHL Parcel nog geen duidelijk antwoord op gegeven.

Verslechteringen van tafel!

Het gaat weer beter met het bedrijf en dat is zonder verslechteringen gelukt. De vakbonden vinden dat er nu eigen personeel bij moet en dat in jullie geïnvesteerd moet worden. Zó blijft DHL concurrerend. Niet door te blijven bezuinigen. Natuurlijk moeten de verslechteringen die DHL wil doorvoeren in de cao, zoals de voorstellen over demotie, de onregelmatigheidstoeslag (ORT) en de loondoorbetaling bij ziekte van tafel.

Dat ziet DHL anders. De wereld om hen heen verandert. Er moeten keuzes gemaakt worden. DHL kiest voor het besparen op loonkosten. In plaats van de spelregels te bepalen zoals een marktleider betaamt, lijken ze mee te willen gaan doen met de race naar beneden op arbeidsvoorwaarden. Onvoorstelbaar.

Weg jubileumuitkering?

De jubileumuitkering is een gevoelig onderwerp bij iedereen op de vloer. DHL wil de regeling voor mensen met de echt lange dienstverbanden afbouwen. De vergrijzing is niet te ontkennen, maar om er nu doodleuk een kostenbesparing op te realiseren gaat ons te ver.

Lichtpuntje

Is het dan allemaal droevig? Nee dat niet. We zijn een constructief gesprek begonnen op een aantal onderwerpen. Gezond roosteren, duurzame inzetbaarheid en werkdrukvermindering zijn voor alle partijen belangrijk. We gaan daar op 5 april verder over in gesprek op basis van uitgangspunten die door beide partijen ondersteunt worden.

Reageren?

Vooral doen. Zeg wat je vind van de DHL voorstellen in een mail en stuur deze naar Tjitze van Rijssel, t.vanrijssel@cnvvakmensen.nl. We zullen zorgen dat ze op de onderhandelingstafel terecht komen.

De volgende onderhandelingsronde is op 5 april. We laten je snel daarna meer weten!

De onderhandelingsdelegatie van CNV Vakmensen bestaat uit:

Marien Beemer (kaderlid, terminal Utrecht)

Matthias Voerman (kaderlid, terminal Amersfoort)

Tjitze van Rijssel (bestuurder CNV Vakmensen)

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid