Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao DHL Express - Nieuws

Actiekaarten aangeboden aan DHL Express

Zo’n 1.600 actiekaarten zijn aangeboden aan de directie van DHL Express. De kaarten-actie is een protest tegen de cao-voorstellen van DHL Express.

"We zijn in de afgelopen weken op veel plekken in het land geweest. Veel werknemers hebben de actiekaarten ingevuld: een sterk signaal dat ze zich niet willen laten afschepen met een cao waarin ze er alleen maar op achteruitgaan”, meldt onderhandelaar Frans Westerman van CNV Vakmensen. “DHL Express biedt de werknemers geen enkel perspectief: geen loonsverhoging, geen periodieken en een versobering van het sociaal plan. Het bedrijf wil alleen een loonsverhoging geven als de mensen daar zelf iets anders voor inleveren, bijvoorbeeld loondoorbetaling bij ziekte. Dat is geen loonsverhoging, maar een sigaar uit eigen doos.”

Onderhandelingen

Deze week hebben de vakbonden kort met DHL Express om de tafel gezeten. Op 19 april gaan de onderhandelingen verder. Westerman: “Het zullen geen makkelijke onderhandelingen worden. We hebben de steun van de mensen de komende tijd hard nodig. Met de kaarten-actie hebben we bereikt dat meer werknemers dan ooit betrokken zijn de cao-onderhandelingen; dat is een goede zaak.”  

Concurrentie

Westerman: “We hebben met DHL Express uitgebreid gesproken over de huidige marktsituatie. De concurrentie is zwaar, omdat veel concurrenten werken met (schijn) zzp'ers tegen lage tarieven. Daarom pleiten we er ook in Den Haag voor om schijnzelfstandigheid aan te pakken. Juist aan de onderkant van de arbeidsmarkt moet een dienstverband de norm zijn – niet de zzp’er.

Tegelijkertijd kan DHL Express deze situatie niet als argument gebruiken om dan maar helemaal geen loonsverhoging te geven. Dan komen we in een negatieve spiraal, met als gevolg dat de zzp’ers voor nóg lagere tarieven gaan werken. Wij willen dat deze concurrentie op arbeidsvoorwaarden wordt teruggedrongen, zodat de mensen die in deze sector werken een normaal salaris kunnen verdienen.”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid