Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Brink's - Nieuws

Ultimatum aan Brink's na vastlopen overleg sociaal plan

CNV Vakmensen en FNV Transport & Logistiek hebben vrijdag een ultimatum gestuurd naar geldtransporteur Brink’s. Het ultimatum loopt af op woensdag 24 december om 17:00 uur.

De bonden eisen een goed sociaal plan dat de mensen die werkloos raken schadeloos stelt én ervoor zorgt dat zoveel mogelijk werknemers hun werk behouden. Dit kan door werknemers binnen Brink’s te herplaatsen óf bij Geld Service Nederland (GSN) óf ze via een mobiliteitscentrum buiten de sector aan een baan te helpen. De bonden willen dat het sociaal plan 4 jaar geldt: tot eind 2018. “Juist omdat de toekomst zo onzeker is, willen we ook voor de achterblijvers die nog wel werk hebben meer zekerheid bieden.” 

Geen acties voor Kerst 

Nadat donderdagavond de onderhandelingen over een sociaal plan stukliepen, werden de bonden door Brink’s en De Nederlandsche Bank (DNB) gedagvaard met als eis dat er géén acties plaatsvinden in de dagen vóór Kerst. De bonden hebben daarop besloten om voor de Kerstdagen geen actie te gaan voeren. "We willen een goed sociaal plan. Maatschappelijke ontwrichting is niet ons doel. Als de geldautomaten leegraken, komt er extra druk op het elektronisch betalingsverkeer met als risico dat dit stil komt te vallen. Dat willen we iedereen die nog Kerstinkopen moet doen, maar vooral de mensen die in deze periode hun salaris, WW, of uitkering ontvangen niet aandoen.” 

Achtergrond 

De verloren contracten van Rabobank en SNS Bank vormen de basis van de reorganisatie bij Brink’s, die ongeveer 600 banen gaat kosten. Een deel van het ervaren personeel zou dan ook in principe aan de slag kunnen bij GSN en zijn onderaannemers. Dat kan met goede afspraken. Maar Brink’s heeft bijna niets voor zijn mensen over: er is volgens Brink’s slechts budget voor een regeling voor een tiende van de 450 werknemers die zeker moeten vertrekken. 

Reorganisatie 

Bij Brink’s Nederland werken 1.050 mensen. Het verlies van Rabobank en SNS Bank als klanten leidt tot het verdwijnen van ruim 600 banen en de sluiting van de vestigingen in Arnhem, Rotterdam en Zwolle. Ook het hoofdkantoor in Houten zal vrijwel verdwijnen.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid