Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Volwaardig mens zijn in je vakmanschap
Cao Brink's - Nieuws

CNV-leden bij Brink's besluiten dinsdag over hervatten acties

De kaderleden van CNV Vakmensen besluiten morgenochtend over het hervatten van acties bij geldtransporteur Brink's. "Het opschorten van de acties heeft niets opgeleverd", constateert Peter de Jong, actieleider bij CNV Vakmensen. "We hakken morgen een knoop door of en hoe we de acties gaan hervatten."

De acties bij Brink's werden op oudjaarsdag opgeschort, om alle betrokken partijen (met name Brink's, de Rabobank en beveiligingsbedrijven als G4S) de kans te geven om met oplossingen te komen voor de 600 werknemers die dit jaar hun baan kwijtraken. "Ondanks die adempauze zijn we geen stap dichterbij een oplossing", zegt De Jong. "De partijen blijven naar elkaar wijzen en nemen geen verantwoordelijkheid. Brink's komt niet over de brug met een goed sociaal plan, zolang niet duidelijk is hoeveel werknemers bij andere bedrijven aan de slag kunnen. De beveiligingsbedrijven op hun beurt doen daar geen toezeggingen over. Het enige aanbod is dat werknemers kunnen solliciteren op banen, waarschijnlijk tegen minimale arbeidsvoorwaarden. Die passieve houding accepteren wij niet. De beveiligingsbranche heeft een zware verantwoordelijkheid, zowel maatschappelijk als op basis van de cao, om de vakmensen van Brink's werk te bieden, in plaats van hen te laten bungelen, zoals nu gebeurt."

Doel: behoud van werk en goed sociaal plan

De kaderleden van CNV Vakmensen komen dinsdagochtend om 10.00 uur bij elkaar om de situatie te bespreken en een strategie te bepalen. De Jong: "Ons doel blijft: behoud van zoveel mogelijk banen binnen deze branche én een goed sociaal plan voor degenen voor wie uiteindelijk geen werk meer is."

Brink's onderneemt juridische stappen

Vanmiddag werd ook bekend dat Brink's juridische stappen onderneemt tegen collega-bedrijven in de sector. In een persbericht schrijft Brink's: "In de beveiligingsbranche is het bij contractwisselingen gebruikelijk, en in de cao Particuliere Beveiliging vastgelegd, dat werknemers van de oude naar de nieuwe contracthouder overgaan. Pogingen om hierover met GSN, G4S en SecurCash in gesprek te raken hebben niet tot resultaat geleid. Door het overnemen van personeel door branchegenoten ontstaat er ook meer financiële ruimte binnen het sociaal plan voor de Brink's medewerkers waarvoor geen nieuwe banen beschikbaar zijn."

Achtergrond

Bij Brink's werken in Nederland in totaal ruim duizend mensen. Op 17 oktober maakte het bedrijf bekend dat er 600 banen verdwijnen, en dat vestigingen in Arnhem, Zwolle, Rotterdam en een van de twee kantoren in Houten dichtgaan. De andere vestigingen - in Amsterdam, Best, Drachten en het tweede kantoor in Houten - blijven open, maar wel in afgeslankte vorm. De belangrijkste reden voor de ingrijpende reorganisatie is het vertrek van de Rabobank als klant.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid