Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Brink's - Nieuws

Cao-akkoord bij Brink's, volgende hobbel is reorganisatie

CNV Vakmensen heeft vanmiddag een cao-akkoord bereikt bij geldtransportbedrijf Brink's. "Dat is mooi, want de werknemers zaten al sinds 1 april zonder cao", zegt onderhandelaar Peter de Ridder van CNV Vakmensen. "Nu komt de volgende hobbel: de enorme reorganisatie die het bedrijf heeft aangekondigd. Daar gaan we volgende week verder over praten. Onze inzet is dat niemand de WW in gaat."

In de eenjarige cao krijgen de ruim duizend werknemers van Brink's met terugwerkende kracht (vanaf 1 april 2014) een loonsverhoging van 2 procent. Vakbondsleden krijgen daarnaast in december een tegemoetkoming van 75 euro voor zorgkosten. Verder zijn afspraken gemaakt over het repareren van het derde WW-jaar. Het principeakkoord kun je hiernaast downloaden.

Volgende stap: overleg over reorganisatie

"We leggen dit akkoord positief aan de leden voor", zegt De Ridder. "Daarna volgt meteen de volgende stap. Want als een zwaard van Damocles hangt nog steeds de ingrijpende reorganisatie van ruim 600 banen boven ons hoofd. Daarover gaan we volgende week dinsdag met Brink's in gesprek. Wij willen maximaal inzetten op begeleiding van werk naar werk, bijvoorbeeld naar banen bij andere geldtransportbedrijven. Maar dat moeten dan wel echte banen zijn, met perspectief. Daarnaast kunnen we bijvoorbeeld denken aan een regeling voor oudere werknemers. Onze inzet is dat niemand de WW in gaat."

Rabobank

De Ridder blijft kritisch over de rol van de Rabobank rond de reorganisatie. "De Rabobank heeft als grootste klant van Brink's en als mede-eigenaar van Geldservice Nederland, een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid. Aanvankelijk leek de Rabobank bereid om mee te denken over oplossingen. Het zag er hoopvol uit. Maar we krijgen nu signalen dat de Rabobank zich terugtrekt uit dit gesprek; de betreffende medewerkers zijn door de Rabobank zelf teruggefloten. Dat steekt. Maar de bank is nog niet van ons af."

Brink's

Bij Brink's werken in Nederland in totaal 1.060 mensen. Op 17 oktober maakte het bedrijf bekend dat er 600 banen verdwijnen, en dat vestigingen in Arnhem, Zwolle, Rotterdam en een van de twee kantoren in Houten dichtgaan. De andere vestigingen - in Amsterdam, Best, Drachten en het tweede kantoor in Houten - blijven open, maar wel in afgeslankte vorm.

Lees ook:

Ben je al lid?

Hoe meer leden, hoe sterker we staan. Meld nu ook je collega aan en ontvang een cadeaubon t.w.v. 25 euro.

Meld aan >

De voordelen van CNV Vakmensen

Actie 50% korting

  • Snel actuele informatie per mail 
  • Inspraak bij acties en sociaal plan 
  • Rechtshulp voor werk en inkomen 
  • Complete gezinsrechtsbijstand
Word lid

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan