Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Beroepsgoederenvervoer (vh TLN) - Nieuws

Zembla: misstanden rond gevaarlijk transport

De Zembla-uitzending van vrijdag 12 oktober laat zien dat er veel mis is rond het gevaarlijk transport in Nederland.

Uit de reportage van Zembla bleek dat Poolse en Hongaarse chauffeurs in Nederland gevaarlijke stoffen vervoeren, zonder dat ze daarvoor goed zijn geschoold. “Een schokkende uitzending; dit is echt onaanvaardbaar”, vindt Frans Westerman van CNV Vakmensen. “Deze chauffeurs vormen iedere dag een risico op de openbare weg. Dit moet vroeg of laat een keer misgaan.”

Te weinig geld

De mogelijkheden van de inspectie zijn beperkt, blijkt uit de uitzending. “Er is te weinig geld om hier goed op toe te zien”, zegt Westerman. “We roepen de bedrijven in de petrochemie en in de transportsector op om gezamenlijk verantwoordelijkheid te nemen voor veilig transport. Ook de politiek moet hier serieus werk van maken. Er moet meer geld worden vrijgemaakt voor de inspectie van gevaarlijke transporten.”

Samenwerken

Westerman pleit ervoor dat werkgevers en werknemers weer meer gaan samenwerken om  misstanden in de sector tegen te gaan. “In verleden was er een stichting van waaruit partijen dit gezamenlijk oppakten.  Helaas is dit goede initiatief  gestrand. Het is tijd om dit nieuw leven in te blazen. Chauffeurs, bedrijven en burgers mogen verwachten dat sociale partners gezamenlijk optrekken tegen dit soort misstanden.”

Citaat uit de Zembla-uitzending, van anonieme inspecteurs:

"Door onderbezetting controleren wij minder dan 1 procent van alle transportbewegingen in het wegvervoer. Ergens hopen wij dat het misgaat. Want wij zouden als inspectiedienst gebaat zijn bij een ramp, waarbij de chauffeur de rij- en rusttijden niet heeft nageleefd en de kwaliteit van de ADR-opleiding ook zwaar tekortschiet."

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid