Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Beroepsgoederenvervoer (vh TLN) - Nieuws

Vrijgeven cabotage op lange baan

Op 14 mei heeft CNV Vakmensen met een groot aantal enthousiaste leden actie gevoerd tegen het vrijgeven van cabotage. We hebben ons ingezet om de Europese Commissaris Siim Kallas ervan te overtuigen dat Nederlandse chauffeurs hun baan verliezen als cabotage nu wordt vrijgegeven.

Wat hebben we gedaan?
CNV Vakmensen heeft met 11 Europese vakbonden in eigen land actie gevoerd. De actie bestond uit het plat bellen/sms'en twitteren van eurocommissaris Kallas. Leden, voorzitter Jaap Smit van CNV, de voorzitter van TLN en zelfs de voorzitter van de EVO hebben hier aan mee gedaan. Ons doel was om Kallas in te laten zien dat deze plannen voor het vrijgeven van cabotage de koelkast in moeten. 

Wat hebben we bereikt?
De Europese Commissie heeft na onze acties op 14 mei:

  • laten weten dat ze vanaf nu de nadruk gaan leggen op het verbeteren van de handhaving van de bestaande regels en dus niet op het vrijgeven van de cabotage. Volgens CNV Vakmensen is dit een draai van de Europese Commissie in de goede richting!
  • aangegeven in gesprek te willen met de transportsector en dus ook met ons! Wij vertegenwoordigen leden die zich op 14 mei hard hebben gemaakt om vrije cabotage van de baan te houden.

Zijn we er nu?
CNV Vakmensen wil dat de Europese Commissie zich de komende jaren focust op handhaving van de cabotage regels en geen tijd meer besteedt aan het vrijgeven van cabotage. Brussel en Den Haag moeten de handen ineenslaan om de handhaving van de cabotageregels in elk land hetzelfde te maken en te zorgen dat er in alle landen goed gecontroleerd wordt. We zijn een stap verder, maar we zijn er nog niet!  

Wat is cabotage ook al weer?
Dat nationaal goederenvervoer door vervoerders uit een andere EU-lidstaat wordt uitgevoerd. In de cabotageverordening staat een beperking van het aantal cabotageritten. Er mogen maximaal drie cabotageritten binnen 7 dagen worden uitgevoerd. Daarna moet er terug worden gekeerd naar het land van herkomst. Eurocommissaris Kallas wilde tot 14 mei dus dat buitenlandse vervoerders onbeperkt in Nederland kunnen rijden.

Vragen?
Mail naar: b.staal@cnvvakmensen.nl of bel naar districtskantoor Breda, 076-57 24 670 en vraag naar Birgitte Staal.

Is je collega al lid?
Omdat de media hier veel aandacht aan hebben besteed, hebben we dit voor elkaar gekregen. We moeten nu dus doorpakken. Daar hebben we jullie steun bij nodig. Hoe meer leden, hoe groter de slagkracht. Is je collega nog geen lid, dan hebben we nu een heel mooie actie om leden aan te brengen. Ga naar www.cnv.nl/actie en maak je collega’s enthousiast voor de vakbond die transport op de kaart zet!

Birgitte Staal
Frans Westerman
Bestuurders CNV Vakmensen
Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid