Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Beroepsgoederenvervoer (vh TLN) - Nieuws

“Vrije cabotage nekslag NL-goederenvervoer”

Het nu al vrij geven van de cabotageregeling zou de nekslag betekenen voor het beroepsgoederenvervoer in Nederland. Bestuurder Frans Westerman van CNV Vakmensen is om die reden verheugd over het signaal van Transport en Logistiek Nederland (TLN).

Ook belangenorganisatie TLN stelt dat het veel te vroeg is de Europese markt voor het beroepsgoederenvervoer geheel open te gooien. Dit in reactie op de aanbeveling van de Europese Commissie om de cabotageregels te versoepelen.

Groot verschil
Westerman: “TLN concludeert gelukkig net als CNV Vakmensen dat het speelveld in Europa nu nog veel te verschillend is om met gelijke maat te kunnen meten. De arbeidsvoorwaarden in Oost-Europa zijn van totaal andere orde dan in ons land. Het is van groot belang dat sociale partners in de transport en logistiek nu gezamenlijk in gesprek gaan met Den Haag en Brussel. Om daadwerkelijk te zorgen dat de regels rondom cabotage niet worden versoepeld. En vooral juist een tegengestelde beweging in gang te zetten: eindelijk waterdichte handhaving van de regels rondom cabotage.”

 
Verantwoording
CNV vakmensen is uitermate verheugd dat TLN benoemt dat opdrachtgevers ook hun verantwoordelijkheid moeten nemen en niet in zee moeten gaan met bedrijven die de regels overtreden. Westerman: “Maatschappelijk verantwoord ondernemen is meer dan een klein onderdeel van de website herschikken, als het goed is! Wij roepen opdrachtgevers dan ook eveneens op hun rol hierin niet te onderschatten en daadwerkelijk mee te werken aan een eerlijk speelveld.”

Geld
De CNV Vakmensen-bestuurder erkent dat handhaving van de cabotageregels geld kost. “Maar een stevige handhaving is essentieel. Dat levert ook wat op. Namelijk dat Nederlandse vervoersondernemingen niet langer omvallen door valse concurrentie. Uiteindelijk zijn in die gevallen werknemers vaak het kind van de rekening. Des te minder mensen langs de kant komen te staan, hoe beter het is voor onze maatschappij en economisch herstel.”

Wat is cabotage?
Cabotage is binnenlands vervoer uitgevoerd door een in het buitenland gevestigde vervoersonderneming. In heel Europa geldt dat een vervoerder in een week niet meer dan drie binnenlandse ritten mag uitvoeren in het buitenland. De Europese Commissie wil op termijn de cabotage geheel vrijgeven. Om zodoende de interne vrije markt in Europa dichterbij te brengen.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid