Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Beroepsgoederenvervoer (vh TLN) - Nieuws

Vrachtwagenchauffeurs komen in actie voor nieuwe cao

Vrachtwagenchauffeurs gaan actievoeren voor een nieuwe cao. Dat is de uitkomst van goed bezochte cao-bijeenkomsten die vanmorgen op vier plaatsen in het land zijn gehouden. "De chauffeurs hebben een duidelijk signaal afgegeven", zegt onderhandelaar Tjitze van Rijssel van CNV Vakmensen. "Een loonbod van nul procent pikken ze niet. Er komen acties, op korte termijn."

Het overleg over een nieuwe cao beroepsgoederenvervoer (140.000 werknemers) is half februari vastgelopen. Van Rijssel: "De werkgevers bieden een lege buidel. Nul procent. Tegelijkertijd roepen ze de bonden op om weer te komen overleggen. Maar dat heeft natuurlijk geen enkele zin, als er niks op tafel ligt."

Ultimatum

De ruim 850 chauffeurs die vanmorgen aanwezig waren op bijeenkomsten in Nieuwegein, Assen, Dordrecht en Asten kiezen in overgrote meerderheid voor het actietraject. "Behalve het loonbod van nul procent, balen ze ook ontzettend van de verdringing van hun werk door Oosteuropese chauffeurs. Ze willen dat daar wat aan gebeurt", zegt Van Rijssel.

Hij verwacht de eerste acties eind volgende week. "We geven de werkgevers nog even de tijd, we gaan nu eerst een ultimatum stellen. Als de werkgevers daar geen gehoor aan geven, beginnen we vanaf eind volgende week met doelgerichte acties bij transportwerkgevers en opdrachtgevers. Bijvoorbeeld bij distributiecentra van supermarkten. De chauffeurs zijn er klaar voor. Laten we hopen dat het niet zover hoeft te komen."

Geen andere keus

CNV Vakmensen heeft vanaf het begin van de onderhandelingen, in december, gepleit voor een snelle cao-ronde, met alleen een loonsverhoging van 3 procent. Van Rijssel: "Dan hebben we daarna de handen vrij voor een goed gesprek met de werkgevers over vernieuwing van de cao. We hebben elkaar ook keihard nodig om de ambities uit het sectorplan verder vorm te geven. We willen met elkaar zorgen voor meer banen en opleidingsplaatsen. Een cao-conflict kunnen we dan juist niet gebruiken. Maar met een loonbod van niks geven de werkgevers ons geen andere keus."

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid