Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Beroepsgoederenvervoer (vh TLN) - Nieuws

Transport nieuw(s) januari 2018

Per 1 januari 2018 zijn de lonen en vergoedingen weer omhoog gegaan. Ook kun je meer keuzes maken via je Persoonlijk Keuze Budget. Veel veranderingen, maar zijn het ook verbeteringen? Het gaat wel allemaal over geld, jouw geld! Lees het verhaal en oordeel zelf.

Lonen met 2% omhoog en 1,33% extra in de hoogste trede.
Op 1 januari 2018 zijn de lonen omhoog gegaan. De maximumlonen zijn met 2% gestegen (het loon dat hoort bij trede A5, B5, C5, D5, E6, F7, G8, H9). Vanaf dit nieuwe loon zijn de treden naar beneden berekend en dat is telkens 4% minder.
De hoogste trede in de loonschalen zou in 3 stapjes opgebouwd worden. Op 1 januari is de 2e stap gezet en is er 2,66% opgebouwd.
Ingewikkeld die manier van berekenen? Om het jou makkelijk te maken hebben we de nieuwe lonen op de website van CNV Vakmensen gezet zodat je die kan bekijken of downloaden.

Onkostenvergoedingen zijn met 2% gestegen.
Hoewel de prijzen met 3,5% zijn gestegen gaan de onkostenvergoedingen maar met 2% omhoog. Dus weer lever je in op de kosten die je moet maken voor een kop koffie en/of een maaltijd. Maar zorg er wel voor dat je weet wat je werkgever aan jou moet betalen. De nieuwe bedragen staan op de website van CNV Vakmensen en kun je bekijken of downloaden.

Meer keuzemogelijkheden in cao beroepsgoederenvervoer.
Op 1 januari 2018 is het Persoonlijk Keuze Budget (PKB) ingevoerd voor alle werknemers die onder de cao Beroepsgoederenvervoer en de verhuur van mobiele kranen vallen. In het PKB komt de geldwaarde van 2 bovenwettelijke vakantiedagen en de extra vakantiedagen op grond van leeftijd en/of dienstjaren.

Hoe werkt het Persoonlijk Keuze Budget (PKB)?
Het PKB is eigenlijk een spaarpotje. Je stopt er de waarde in van:
  • 2 bovenwettelijke vakantiedagen;
  • De extra vakantiedagen (boven de 24 dagen per jaar) op grond van je leeftijd en/of dienstjaren;
  • Als je dat wil, bruto loon.

Wat kan je met dit geld doen?
Per betalingsperiode kun je kiezen of je het geld wil gebruiken voor het opnemen van vrije tijd, uit wil laten betalen of wil gebruiken voor scholing. Kies je voor vrije tijd dan kun je maximaal 18 vakantiedagen kopen. In totaal kun je in een kalenderjaar 40 vakantiedagen opnemen (20 wettelijke dagen + 2 bovenwettelijke dagen en vanuit het PKB 18 dagen).

Hoeveel is een vakantiedag waard?
De waarde van een vrije dag is 8 x je uurloon + 8% vakantietoeslag en eventueel je ploegentoeslag of persoonlijke toeslag. Een voorbeeld van een werknemer in schaal D6:

De werknemer is 40 jaar en heeft 15 dienstjaren, geen persoonlijke- of ploegentoeslag. Op grond van zijn/haar leeftijd en/of dienstjaren heeft de werknemer recht op 26 vakantiedagen. In het PKB komt de waarde van 4 vakantiedagen.
In geld is dit € 14,86 x 8 uur = € 118,88 + 8% vakantietoeslag = € 128,39 x 4 dagen = € 513,56 bruto.
Je mag maximaal 18 dagen kopen. In je PKB zitten er al 4, dus kun je er nog 14 bij kopen. Dat kost je € 14 dagen x € 128,39 = € 1.797,46 . Per maand is dit ongeveer € 150 en per 4-weken is dit € 138.
Opbouw in PKB van 4 dagen is € 40 per 4-weken of € 43 per maand.
Opbouw in PKB van 14 dagen is € 138 per 4-weken of € 150 per maand. Dit wordt ingehouden op je salaris.

Aan het begin van het jaar maak je je keuze aan de werkgever bekend.
Het recht op vrije dagen heb je meteen aan het begin van het jaar. In de loop van het jaar bouw je je saldo op en kun je vrij nemen in overleg met je werkgever. Bij einde dienstverband vindt er een afrekening plaats van de opgebouwde en opgenomen dagen.

Je loon over de vakantiedagen is mogelijk te laag.
In november heb je hierover al een nieuwsbrief gehad. Nog lang niet alle CNV leden hebben de brief ingestuurd en daarmee de claim over de afgelopen 5 jaar bij de werkgever neergelegd. Aangezien het al snel gaat om € 1.000 - € 1.250 bruto per jaar adviseren wij je om de brief alsnog in te vullen en op te sturen. De actie loopt nog tot eind maart 2018. Doe jezelf niets tekort en doe mee. De nieuwsbrief en de voorbeeldbrief staan op onze website. Hier kun je de brief downloaden en invullen. Stuur de brief naar CNV Vakmensen, Antwoordnummer 90234, 3009 VB Rotterdam. Wij zorgen er voor dat de brief bij jouw werkgever terecht komt.
Ben je bang dat je de enige in het bedrijf bent die de claim bij de werkgever neerlegt spreek dan met collega’s af dat jullie het samen doen. Dan hoef je ook minder bang te zijn voor eventuele represailles van de werkgever.
Het maakt hierbij niet uit of je collega lid is van een andere bond of helemaal geen lid is van een bond. Dus iedereen mag meedoen. Extra tip: mail deze brief naar al je collega's, zodat zij de brief ook versturen. 

Meer informatie?
Voor vragen, antwoorden en discussie: www.jeachterban.nl/transport-logistiek
Makkelijk berekenen van je onkostenvergoeding download de koffiegeld App
Naleving cao, stuur een mail naar mailto: naleving-bgv@cnvvakmensen.nl
Liever telefonisch? Bel dan CNV Info 030 - 75 11 007
Website www.cnvvakmensen.nl/transport

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid