Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Beroepsgoederenvervoer (vh TLN) - Nieuws

Prikacties van chauffeurs in Overijssel

Vrachtwagenchauffeurs houden vandaag 2 prikacties in Overijssel. Vanmorgen vroeg bij een distributiecentrum van Albert Heijn in Zwolle, later op de ochtend bij een distributiecentrum van C1000 in Raalte. De bevoorrading van de supermarkten zal hierdoor vertraging oplopen. "We leggen de boel niet plat, maar geven hiermee wel een signaal", zegt Frans Westerman van CNV Vakmensen. "Zonder chauffeurs staat alles stil. Zij verdienen een goede cao, geen nullijn. Alles wordt duurder, de chauffeurs hebben recht op een normale loonsverhoging."

Bij het distributiecentrum van Albert Heijn in Zwolle zijn de chauffeurs vanochtend vroeg (tussen 5.30 en 8.30 uur) tegengehouden door een tijdelijke slagboom. Later op de ochtend (tussen 10.30 en 13.00 uur) verschuift de actie naar een distributiecentrum van C1000 in Raalte. Westerman: "We geven de chauffeurs informatie en een kop koffie. Ze kunnen een balletje trappen, en zo proberen het doel met 3 procent loonsverhoging te raken. Met deze actie zal de bevoorrading van Albert Heijn en C1000 vandaag vertraging oplopen."

De prikactie is een vervolg op de landelijke manifestatie op 7 april, waarmee de vrachtwagenchauffeurs hun acties begonnen.

Speldeprikken

Met de regionale acties willen de chauffeurs bereiken dat er een goede cao komt voor de 140.000 vrachtwagenchauffeurs in Nederland. Tjitze van Rijssel, cao-onderhandelaar bij CNV Vakmensen, waarschuwt transportbedrijven en opdrachtgevers dat het niet bij speldeprikken zal blijven. "Hoe langer de acties duren, hoe vervelender het wordt. We roepen de werkgevers op om hun verantwoordelijkheid te nemen. Een nullijn kunnen ze chauffeurs niet aandoen; het komt er in de praktijk op neer dat ze aan koopkracht in moeten leveren. Daar gaan wij niet mee akkoord."

Achtergrond

Het overleg over een nieuwe cao beroepsgoederenvervoer (140.000 werknemers) is half februari vastgelopen, toen bleek dat de werkgevers geen enkele loonsverhoging willen bieden. CNV Vakmensen wil een eenjarige cao, met een loonsverhoging van 3 procent. Verder wil de bond aandacht voor betere naleving van de cao, bijvoorbeeld als het gaat om illegale ritten door buitenlandse transportondernemingen.

Lees meer over het cao-conflict op onze actiesite >>

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid