Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Beroepsgoederenvervoer (vh TLN) - Nieuws

Nog geen doorbraak in cao-overleg beroepsgoederenvervoer

De cao-partijen in het beroepsgoederenvervoer hebben vandaag nog geen doorbraak bereikt in het overleg over een nieuwe cao voor de 140.000 werknemers in de transportsector. "We zijn het met elkaar eens over de noodzaak om schijnzelfstandigheid aan te pakken en controles op naleving van de cao op te voeren. Maar voor de rest word ik er nog niet vrolijk van", zegt onderhandelaar Tjitze van Rijssel van CNV Vakmensen.

Voor het sinds februari zaten de vakbonden vandaag weer om de tafel met werkgeversorganisatie TLN, op uitnodiging van de werkgevers. "Dat is op zich al winst, na maandenlang actievoeren", zegt Van Rijssel. "Kennelijk zien de werkgevers in dat er iets moet gebeuren. Er lag een loonbod van nul procent. Daar kunnen we natuurlijk niet mee aankomen bij de chauffeurs."

Gezamenlijke aanpak schijnzelfstandigheid

De werknemers in de transportsector zitten al sinds 1 januari zonder nieuwe cao. Het gesprek heeft vandaag opgeleverd dat de partijen het eens zijn over de aanpak van schijnzelfstandigheid. De pijlen zijn daarbij vooral gericht op schijnzelfstandigen bij de koeriers- en pakketdiensten, die tot 500 kilo zonder vergunning mogen werken. Daar moet verandering in komen, vinden de cao-partijen. Vakbonden en werkgevers gaan er bij de overheid op aandringen om de grens voor een vergunning te verlagen naar 0 kilo. Verder moeten de controles op de naleving van de cao worden opgevoerd.

Pakket van werkgevers

"Daarover zijn we het eens, maar daarmee hebben we nog geen cao", zegt Van Rijssel. "De werkgevers presenteerden vandaag enthousiast een heel pakket voor een driejarige cao, met verschillende vernieuwingen. Ze halen vooral de krenten uit de pap, het gaat vooral om zaken die de werkgevers goed uitkomen. Er staat bijvoorbeeld niets in over aanvulling van het derde jaar WW. Al met al is het nog geen aantrekkelijk pakket, wij zien dit echt als een eerste bod. Wij gaan graag het gesprek aan over vernieuwing van de cao, dat is ook hard nodig, maar dan moet het wel van twee kanten komen."

Loonsverhoging

Ook de loonsverhoging die TLN biedt, is teleurstellend, vindt Van Rijssel. "Een loonsverhoging van 2 procent in 2015 en 2016 klinkt erg mooi. Maar de loonsverhoging voor het jaar 2014 heb ik in het hele voorstel niet kunnen vinden. Die is er ook niet. De werkgevers slaan dit jaar kennelijk voor het gemak maar even over. Ze willen pas in 2015 een loonsverhoging geven."

Cao-commissie

CNV Vakmensen bespreekt de vorderingen op zaterdag 13 september met de cao-commissie. Van Rijssel: "Dan zullen we ook besluiten of het zin heeft om op 7 oktober een vervolggesprek te houden."

Achtergrond

Het overleg over een nieuwe cao beroepsgoederenvervoer (140.000 werknemers) is half februari vastgelopen, toen bleek dat de werkgevers geen enkele loonsverhoging willen bieden. CNV Vakmensen wil een eenjarige cao, met een loonsverhoging van 3 procent. Verder wil de bond aandacht voor betere naleving van de cao, bijvoorbeeld als het gaat om illegale ritten door buitenlandse transportondernemingen.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid