Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Beroepsgoederenvervoer (vh TLN) - Nieuws

Heb jij al meer vakantiegeld gehad?

Vanaf 1 januari 2019 moet je meer geld krijgen als je een vakantiedag opneemt. Je krijgt dan naast 8 x je uurloon ook een toeslag over 22 vakantiedagen. Ook heb je mogelijk recht op de eenmalige uitkering van € 750. Heb jij er al wat van gezien?

Voor het eerst meer geld als je een vakantiedag opneemt.
Vanaf 1 januari 2019 moet je een toeslag krijgen bovenop het normale loon dat je tijdens een vakantiedag ontvangt. De hoogte van deze toeslag wordt bepaald door het aantal over-, nacht-, zaterdag- en zondaguren die je in 2018 hebt gewerkt. Kijk op je loonstrook of je die toeslag al hebt gehad. Het bedrag van de toeslag hoort op je loonstrook te staan. De toeslag moet betaald worden over 22 vakantiedagen.
Speciaal voor CNV leden hebben we een rekentool gemaakt waarmee je zelf uit kan rekenen of de hoogte van jouw toeslag over de vakantiedag klopt. Uit ervaring weten we dat het goed is om te controleren of de berekening van je werkgever juist is. Pak je loonstroken van 2018 en check zelf of de hoogte van je toeslag klopt via de rekentool op onze website.
Geen toeslag ontvangen terwijl je er wel recht op hebt? Is je toeslag te laag? Meldt dat dan bij naleving-bgv@cnvvakmensen.nl.

Eenmalige uitkering vakantieloon van € 750 bruto
Als je in 2018 het hele jaar bij delfde werkgever in dienst bent geweest en minimaal 100 uren hebt gewerkt waaraan een toeslag is verbonden, dan heb je recht op uitbetaling van 3 x € 250 bruto. De betaling moest plaatsvinden op 31 maart, 30 juni en de laatste termijn op 30 september. Kijk op je loonstrook om te zien of je deze eenmalige uitkering al hebt ontvangen. Heb je geen of te weinig uitkering ontvangen terwijl je er wel recht op hebt, meldt dat bij naleving-bgv@cnvvakmensen.nl.
Werk je parttime? Dan zijn er bedrijven die ook de eenmalige uitkering maar gedeeltelijk betalen. CNV Vakmensen vindt dat als je aan de voorwaarden voldoet je ook recht hebt op het hele bedrag van € 750. Graag komen wij in contact met parttimers die minder dan € 750 hebben ontvangen. Stuur een mail naar naleving-bgv@cnvvakmensen.nl.

Standairco moet standaard in de auto als je er ook in overnacht.
Deze stelling hanteren wij vooral omdat het nog niet geholpen heeft dat we hier nu al 2 jaar aandacht voor vragen. Zelfs als werknemers mee willen betalen aan een standairco krijgen ze die vaak niet van de werkgever blijkt uit onze enquête. Het gaat om jouw gezondheid en de veiligheid op de weg. Daarom nemen we dit punt mee naar de cao onderhandelingen. Ook hebben we hiervoor aandacht gevraagd bij de ETF (European Transportworkers Federation) en in het Europees parlement. Het CNV wil dat dit punt opgenomen wordt in de Europese verordening, zodat het voor alle Europese landen gaat gelden. Lees onze flyer over de standairco en deel die vooral met je werkgever en je collega’s, uiteraard mag je die ook op facebook zetten en delen.

CAO beroepsgoederenvervoer
Op 1 juli hebben wij onze cao voorstellen bekend gemaakt. Je kan ze nog een keer lezen in de beleidsnotitie vervoer 2019. Inmiddels lijken de FNV en de werkgeversverenigingen TLN en VVT ook zo ver dat zij hun cao voorstellen bekend kunnen maken. TLN en VVT hebben net als CNV Vakmensen aangegeven de cao niet ongewijzigd te willen voortzetten. Wij verwachten dan ook in november 2019 te kunnen starten met de cao onderhandelingen. Uiteraard houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen.


Tjitze van Rijssel, bestuurder CNV Vervoer & Logistiek
Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid