Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Beroepsgoederenvervoer (vh TLN) - Nieuws

Hanteren ze bij jou nog een ‘wachtdag’ bij ziekte?

Vandaag heeft CNV Vakmensen werkgevers in de transport en logistiek opgeroepen geen wachtdagen meer toe te passen bij ziekte vanwege het coronavirus. Werk en het coronavirus. Dat vraagt om verantwoordelijkheid van jou en jouw werkgever.

Het corona-virus overheerst al enige tijd het nieuws. Geen reden tot paniek maar gezond verstand op één is zeker in dit soort situaties van belang. Dat vraagt om verantwoordelijkheid van jou als goed werknemer en jouw werkgever. Voor jouw werkgever is er zelfs nog een wettelijke basis. Die is bij wet verplicht om zorg te dragen dat jij veilig en gezond kan werken.

Bepaling cao ‘beroepsgoederenvervoer…’
In de cao beroepsgoederenvervoer staat dat het aan de werkgever is om wel of geen wachtdag toe te passen. Het is een zogenaamde ‘kan-bepaling’. Dat betekent dat een werkgever ervoor kan kiezen om de wachtdag toe te passen. Een conservatieve en wat ons betreft kortzichtige maatregel. En nu helemaal onverantwoord, omdat er ook nog een serieus risico op verspreiding van het coronavirus is als een zieke werknemer tóch aan het werk gaat.

Oproep
Vandaag hebben wij werkgeversorganisaties TLN en VVT gevraagd om de aangesloten bedrijven aan te sporen om nu bij ziekmeldingen géén wachtdag toe te passen. Zeker nu moet je niet willen dat iemand met een ziek hoofd aan het werk gaat. We roepen jou, zeker als je ook in de medezeggenschap zit, op om hierover het gesprek aan te gaan met jouw werkgever. Op die manier komt de oproep van verschillende kanten bij jouw werkgever terecht.

Rijden naar risico gebieden?
Afgelopen week kwam op onze online community deze vraag voorbij: “kan mijn werkgever mij verplichten om naar noord Italië af te reizen met de vrachtwagen?”. Lees het hier het antwoord en reageer mee.

Meer lezen over werk en Corona? Lees hier veel vragen en antwoorden op onze website. Ook wordt daar de mogelijkheid geboden om vragen te stellen en ervaringen te delen.  

Met vriendelijke groet,

Tjeerd Orie
Bestuurder CNV Vakmensen
Portefeuillehouder Gezond en Veilig Werken in de Transport & Logistiek

 

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid