Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Beroepsgoederenvervoer (vh TLN) - Nieuws

Goed nieuws voor chauffeurs: geen versoepeling cabotage

Minister Schultz wil de cabotage-regels in het transport voorlopig niet versoepelen. Dat schrijft zij vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. "Goed nieuws", reageert Frans Westerman van CNV Vakmensen. "De Nederlandse transportsector is absoluut niet gebaat bij een verdere verruiming van de regels. De verschillen in Europa zijn gewoon veel te groot. Versoepeling van de cabotage-regels zou voor de Nederlandse chauffeurs desastreus uitpakken. Ik ben heel blij dat de minister nu ook op de rem trapt."

De cabotageregeling gaat over het vervoer tussen 2 punten in hetzelfde land door een bedrijf uit een ander land. Volgens de regels mag een buitenlandse chauffeur niet meer dan 3 ritten achter elkaar uitvoeren in ons land. Westerman: "Brussel wil de markt graag verder opengooien, maar wij hebben er de afgelopen maanden steeds op gehamerd dat de transportsector daar niet aan toe is. Er is geen gelijk speelveld, er zijn grote verschillen tussen de arbeidsvoorwaarden van de chauffeurs binnen Europa. Het verder vrijgeven van de markt zou betekenen dat Nederlandse chauffeurs massaal uit de markt worden gedrukt en gedumpt."

Meer werk maken van handhaving

Westerman is blij dat de minister de cabotageregeling uitgebreid heeft laten onderzoeken, en de regels  niet wil versoepelen zolang er ongelijkheid is tussen chauffeurs in Europa. "De volgende stap is dat er meer werk wordt gemaakt van de controle op de huidige regels. De overheid moet nu echt werk maken van handhaving, anders zijn die regels een wassen neus. Op dit moment laat die handhaving nog zeer te wensen over. De minister moet hiermee aan de slag; niet wachten op Brussel, maar gewoon veel meer gaan inspecteren en controleren op het aantal ritten dat buitenlandse bedrijven in ons land uitvoeren. Buitenlandse bedrijven moeten weten dat ze zich in ons land aan de regels moeten houden."

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid