Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Beroepsgoederenvervoer (vh TLN) - Nieuws

Geen chip op rijbewijs bij Hoyer!

In de nieuwsbrief van kwartaal 2 liet Hoyer weten dat zij een chip op het rijbewijs willen plakken om zo de geldigheid van het rijbewijs regelmatig te kunnen controleren. Volgens Hoyer wordt dit gedoogd door de overheden. Door een chip op het rijbewijs te plakken is je rijbewijs ongeldig!

Controle op geldigheid rijbewijs.
In de nieuwsbrief van kwartaal 2 geeft Hoyer aan dat op grond van wettelijke voorschriften en interne richtlijnen de geldigheid van het rijbewijs regelmatig moet worden gecontroleerd.
Om dat op een makkelijke manuier te kunnen doen wil Hoyer een RFID chip (Radio Frequency Identification) op het rijbewijs plakken zodat via de boordcomputer de geldigheid gecontroleerd kan worden.

Mag je iets wijzigen of aanbrengen op het rijbewijs?
Deze vraag stelden CNV leden naar aanleiding van de nieuwsbrief van Hoyer. Deze vraag hebben wij voorgelegd aan de RDW . Het antwoord was helder en duidelijk. Iedere wijziging aan het rijbewijs, dus ook het plakken van een chip op het rijbewijs, maakt het rijbewijs ongeldig. Uiteraard hebben wij dit ook aan Hoyer laten weten.
Het aanbrengen van wijzigingen of het plakken van een chip op het rijbewijs kan er voor zorgen dat je een boete krijgt en/of dat je rijbewijs wordt ingenomen. Dat heeft vergaande gevolgen voor de beroepschauffeur, want zonder rijbewijs mag jij je beroep niet uitoefenen.
Pas dus goed op dat er geen wijzigingen op je rijbewijs worden aangebracht.

Reactie Hoyer.
In eerste instantie geeft Hoyer aan dat zij geen wijzigingen aanbrengen op het rijbewijs. Alle informatie en de gegevens die op het rijbewijs zijn vermeld blijven duidelijk leesbaar. Hoyer nodigt het CNV uit voor een gesprek waarin Hoyer wil uitleggen om welke redenen Hoyer de chip op het rijbewijs wil aanbrengen.
Door het CNV is aan Hoyer gemeld dat ondanks dat alle gegevens zichtbaar blijven het niet is toegestaan dat er een chip op het rijbewijs geplakt wordt. Een gesprek hierover heeft dan ook geen zin.
Hoyer gaat zich nu beraden op de omstandigheden.

Conclusie van het CNV.
Hoyer is iets te enthousiast en ondoordacht met een voorstel gekomen. Iets meer onderzoek, of informatie opvragen bij de RDW had duidelijk gemaakt dat de controle op de geldigheid van het rijbewijs door Hoyer op een andere manier georganiseerd moet worden. Wij zijn benieuwd op welke manier Hoyer dit nu gaat regelen.

Fadua Toufik
bestuurder CNV Vakmensen bij Hoyer

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid