Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Beroepsgoederenvervoer (vh TLN) - Nieuws

Europese vakbonden kritisch over Mobiliteitspact

Europese transportvakbonden, waaronder ook CNV Vakmensen, maken zich grote zorgen over de gevolgen van nieuwe Europese regels voor het wegtransport.

In plaats van oneerlijke concurrentie en sociale dumping aan te pakken, zoals beloofd, komt de Europese Commissie met een serie voorstellen die slecht uitpakken voor de vrachtwagenchauffeurs. En daarmee ook voor de verkeersveiligheid.

Kritisch

In een gezamenlijke verklaring zijn de Europese vakbonden zeer kritisch over de gisteren gepresenteerde voorstellen van EU-commissaris Bulc. Het wordt allemaal fraai gepresenteerd, maar de maatregelen zijn geen oplossing voor de situatie waarin chauffeurs verkeren. Integendeel, het wordt er alleen maar slechter op. De rij- en rusttijden worden verder opgerekt. En transportbedrijven die de wetten bewust omzeilen, worden niet aangepakt.

Moderne slavernij

De Europese vakbonden hekelen de dagelijkse praktijk van moderne slavernij, waarbij Oosteuropese chauffeurs vaak maandenlang van huis zijn, zonder fatsoenlijke overnachtingsmogelijkheden. Er is niets terechtgekomen van de belofte van Jean-Claude Juncker, gedaan tijdens zijn openingsspeech voor het Europees Parlement, in juli 2014 (‘We moeten vechten tegen sociale dumping en dat doen we ook’). Wat we nu zien, is een serie maatregelen die volledig pro-markt zijn en geen enkele bijdrage leveren aan de verbetering van de leef- en werkomstandigheden van vrachtwagenchauffeurs.

Slimme tachograaf

De invoering van de slimme tachograaf (voorwaarde voor naleving en handhaving) wordt niet eerder ingevoerd, zoals de bonden hadden bepleit. In plaats daarvan wil de Europese Commissie nog een aanpassing doorvoeren, waarbij chauffeurs handmatig bij elke stop moeten aangeven in welk land zij zich bevinden. De handmatige invoer is gevoelig voor fraude; transportwerkgevers kunnen hun chauffeurs onder druk zetten om het niet zo nauw te nemen. Maar ondertussen lopen de chauffeurs bij overtreding wel het risico op sancties en blijven de transportbedrijven buiten schot.

Verkeersveiligheid

Met het Mobiliteitspact neemt de Europese Commissie ook een bewust risico als het gaat om de verkeersveiligheid. Chauffeurs moeten onder fatsoenlijke omstandigheden kunnen werken en uitgerust achter het stuur kunnen zitten. De Europese Commissie kiest er nu voor om de markt meer ruimte te geven. Dat gaat hoe dan ook ten koste van de veiligheid, voor de chauffeurs zelf én voor hun medeweggebruikers. Dat is een trieste constatering.

Sanne van der Meulen
Sectorbestuurder CNV Vakmensen
M: 06 22 39 29 64
E: s.vandermeulen@cnvvakmensen.nl

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid