Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Beroepsgoederenvervoer (vh TLN) - Nieuws

Euro-commissaris Kallas reageert op actie chauffeurs

Een verdere liberalisering van de Europese transportsector moet heel zorgvuldig gebeuren. Een versoepeling van de huidige cabotageregels - die binnenlands vervoer door buitenlandse transportbedrijven en chauffeurs reguleren - is daarom voorlopig niet te verwachten.

Aldus Eurocommissaris Siim Kallas, die dinsdag 14 mei meteen reageerde op een protestactie van vrachtwagenchauffeurs in Nederland, België, Duitsland en Scandinavië. Kallas en zijn medewerkers werden vandaag bestookt met e-mails en sms'jes. De boodschap: de chauffeurs willen een eerlijke Europese transportsector; dus geen oneerlijke concurrentie op arbeidsvoorwaarden, waarbij chauffeurs elkaar verdringen. "Die boodschap is kennelijk aangekomen", zegt Birgitte Staal van CNV Vakmensen, die betrokken was bij de actie. "Hij heeft meteen gereageerd, dat is een goed teken."

Zorgvuldig

Uit de reactie van Kallas blijkt dat hij wel een voorstander is van een vrije Europese markt. Maar hij erkent dat de huidige cabotageregels er niet voor niets zijn. Kallas: "Ze bestaan vanwege de angst voor mogelijk misbruik en een lagere sociale levensstandaard." Volgens Kallas moet een eventuele verdere liberalisering daarom zeer zorgvuldig gebeuren. "Het is een complex proces en dat heeft tijd nodig." Een versoepeling van de huidige cabotageregels is dan ook voorlopig niet te verwachten. Er zijn eerst nog meerdere studies nodig.

Geslaagd

"We kunnen dus stellen dat onze actie is geslaagd", zegt Staal. "Ook omdat Kallas erkent dat het belangrijk is dat de huidige regels moeten worden nageleefd."

Lees hier de reactie van Kallas >>

De actie van 14 mei 2013 was een gezamenlijk initiatief van 11 Europese vakbonden, verenigd in de Europese Transportarbeiders Federatie (ETF).

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid