Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Beroepsgoederenvervoer (vh TLN) - Nieuws

CNV-kaderleden verwerpen akkoord over SOOB-cao

De cao-commissie van CNV Vakmensen heeft vandaag met overgrote meerderheid het principeakkoord over een nieuwe 'SOOB-cao' verworpen.

De SOOB-cao (Stichting Opleidings- en Ontwikkelingsfonds Beroepsgoederenvervoer) zou vernieuwd moeten worden met ingang van 1 juli 2014. Deze cao financiert in het beroepsgoederenvervoer onder meer de vakopleidingen, de naleving van de cao en sectorale projecten. De kaderleden geven hiermee een niet mis te verstaan signaal af. Ze willen eerst een akkoord over een nieuwe cao voor de chauffeurs, met een loonsverhoging. Daarna is pas de SOOB-cao voor de sector aan de beurt. 

Extra druk op acties

Het afwijzen van de SOOB-cao door de CNV-kaderleden zet extra druk op de acties in het transport, die maandagochtend beginnen. Voor sociale partners is de SOOB-cao van groot belang, omdat hierin allerlei sectorale zaken en projecten worden geregeld. Onze kaderleden willen dus éérst een nieuwe cao beroepsgoederenvervoer. Daarna de SOOB-cao. Ze willen dat in die SOOB-cao ook wordt geregeld dat er een onafhankelijke instantie komt, die toeziet op de naleving van de cao. Voor deze naleving moet dan ook meer geld worden vrijgemaakt.

De cao-commissie heeft alle CNV-leden opgeroepen om vanaf maandag mee te doen met de acties die komende tijd op allerlei plaatsen in het land worden georganiseerd. Inzet is een eenjarige cao, met een loonsverhoging van 3 procent. De werkgevers bieden nu nul procent.

Achtergrond cao-conflict

Het overleg over een nieuwe cao beroepsgoederenvervoer (140.000 werknemers) is half februari vastgelopen, toen bleek dat de werkgevers geen enkele loonsverhoging willen bieden. Wij willen een eenjarige cao, met een loonsverhoging van 3 procent. We willen een cao zonder poespas, maar wel een loonsverhoging. Als we het daar snel over eens kunnen worden, hebben we daarna de handen vrij voor een goed gesprek met de werkgevers over vernieuwing van de cao. We hebben elkaar ook keihard nodig om de ambities uit het sectorplan verder vorm te geven. We willen met elkaar zorgen voor meer banen en opleidingsplaatsen. Een cao-conflict kunnen we dan juist niet gebruiken. Maar met een loonbod van niks geven de werkgevers ons geen andere keus.

Vragen?

Heb je vragen over dit bericht? Dan kun je me mailen. Voor vragen over het actietraject kun je contact opnemen met het Landelijk Actiecentrum.

Volg de ontwikkelingen op onze cao-pagina >>

Tjitze van Rijssel
Onderhandelaar CNV Vakmensen
e-mail: t.vanrijssel@cnvvakmensen.nl
Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid