Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Beroepsgoederenvervoer (vh TLN) - Nieuws

Chauffeurs voeren actie in Brussel

In 5 colonnes trekken vrachtwagenchauffeurs vandaag naar Brussel. Ze protesteren hiermee tegen de ongelijke concurrentie op de Europese arbeidsmarkt, waar veel chauffeurs de dupe van zijn. CNV Vakmensen doet mee aan de actie.

“Open grenzen hebben veel voordelen”, vindt Frans Westerman van CNV Vakmensen. “Niet meer urenlang bij de grens hoeven wachten bijvoorbeeld. Maar we zien ook dagelijks de keerzijde. Europa wil de markt steeds verder openstellen, terwijl de transportwereld daar nog helemaal niet klaar voor is. Er is geen eerlijk speelveld, we zien een enorme verdringing en uitbuiting op de arbeidsmarkt.”  

Oneerlijke concurrentie  

Reden waarom CNV Vakmensen, samen met een groep Nederlandse vrachtwagenchauffeurs, vandaag afreist naar Brussel. Rond Brussel komen 5 colonnes samen in een langzaamaan-actie. “Wat je nu ziet, is dat er binnen Europa grote verschillen zijn tussen de arbeidsvoorwaarden van verschillende chauffeurs. Er is veel oneerlijke concurrentie. Het gevolg is dat chauffeurs nu grote risico’s lopen om uit de markt te worden gedrukt en te worden gedumpt. De regels die we nu hebben om dit te voorkomen, worden nauwelijks nageleefd.”  

Betere handhaving nodig  

Westerman doelt onder meer op de cabotage-regeling, waarin het vervoer is geregeld tussen 2 punten in hetzelfde land door een bedrijf uit een ander land. Volgens de regels mag een buitenlandse chauffeur niet meer dan 3 ritten achter elkaar uitvoeren in ons land. Westerman: “De controle hierop is minimaal. Wat heb je dan aan die regels? Wij pleiten voor betere en strengere handhaving. Zolang dat niet goed is geregeld, kunnen we niet verder. Dat geldt ook voor de postbusfirma’s, die ons een doorn in het oog zijn. Pas als de handhaving goed loopt en de economie weer aantrekt, kunnen we met elkaar kijken hoe de Europese markt op een verantwoorde manier verder open kan. Het is in ieder geval geen oplossing om grote groepen chauffeurs zomaar aan de kant te zetten.”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid