Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Beroepsgoederenvervoer (vh TLN) - Nieuws

Cao-resultaat beroepsgoederenvervoer

“Transport is met nieuwe afspraken over Nederlands werk Nederlands loon onderweg naar een eerlijker speelveld.” Onderhandelaar Frans Westerman van CNV Vakmensen bereikte vrijdagochtend 8 juni een onderhandelingsresultaat voor de cao Beroepsgoederenvervoer. “We hebben een eerlijker speelveld bereikt, en we hebben aantal belangrijke verslechteringen tegen kunnen houden of kunnen afzwakken.”

In de onderhandelingsuitkomst is overeen gekomen dat gelijk werk ook gelijk wordt beloond. Daarmee wordt het zwaar onder de prijs rijden van buitenlandse chauffeurs – ingeschakeld door transportbedrijven - aan banden gelegd en bemoeilijkt. In de nieuwe caotekst is duidelijker gemaakt onder welke omstandigheden, en volgens welke normen een ingeleende werknemer moet worden beloond. Westerman: “Dit is een stap vooruit voor de sector.” 

“Werkgevers wilden de verblijfskostenregeling tijdens verblijf op veerboten afschaffen. Deze chauffeurs kunnen er niets aan doen dat ze die uren niet kunnen rijden, dus is het goed dat die maatregel van tafel is gehaald.”
Wel hebben werkgevers en bonden afgesproken dat, als werkgevers in de problemen konen met deze onbelaste vergoeding, er wordt gezocht naar een betere oplossing.

Uitzendkrachten
Ook uitzendkrachten in de sector kunnen met ingang van het nieuwe cao-seizoen rekenen op een eerlijke beloning. Afgesproken is dat uitzendkrachten vanaf dag één van hun contract volgens de basisvoorwaarden in de cao worden beloond.

Tevreden
Westerman is tevreden met de bereikte afspraak over het maandelijks verplicht verstrekken van een geschoonde uitdraai van de rijtijden. “Zodoende kunnen chauffeurs duidelijk terug lezen of hun gewerkte uren ook echt allemaal volgens het boekje zijn uitbetaald. Dit voorkomt enorm veel administratief gezeur en maandelijkse zorg en frustraties. Ook bij werkgevers.”

Werkgevers krijgen voor de duur van de nieuwe cao, bij wijze van experiment, de mogelijkheid om met werknemers af te spreken dat overuren op een later moment in tijd weer kunnen worden opgenomen. Dit alles onder strikte voorwaarden.

Lonen
Over de afgesproken loonsverhoging meldt Westerman: "De eerlijkheid gebied te zeggen dat het resultaat voor wat betreft de loonsverhoging mager is. 1,5 procent per 1 januari 2013 en 0,5 procent per 1 juli 2013. Met veel hangen en wurgen hebben we bereikt dat de vergoeding inzake scholingskosten voor het over grote deel in stand blijft. In gesprek met de werkgevers was dit het maximaal haalbare."

Dam
Samenvattend meent Westerman dat met de nieuwe cao-afspraken stappen zijn gezet om een eerste dam op te werpen tegen allerhande constructies die de sector tot een schimmenland maakten. In de komende anderhalf jaar moet duidelijk worden of we het lek boven water hebben of dat er nog meer aanpassingen nodig zijn.”

Het onderhandelingsresultaat moet gelden voor twee jaar. CNV Vakmensen bespreekt het resultaat met de leden en legt het aan de leden ter stemming voor.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid