Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Beroepsgoederenvervoer (vh TLN) - Nieuws

Cao-overleg beroepsgoederenvervoer: stapje voor stapje verder

Heeft u dat ook wel eens dat u aan het einde van de dag terug kijkt en denkt 'zijn we nou verder gekomen vandaag'? Zo’n dag had ik gisteren, als onderhandelaar van CNV Vakmensen, toen ik aan tafel zat voor de vijfde onderhandelingsronde over de nieuwe cao-beroepsgoederenvervoer. Natuurlijk, we zijn wel iets verder gekomen, maar het gaat traag.

We hebben uitgebreid gesproken over de charterbepaling. Al eerder hadden de cao-partijen een advies gevraagd in de vorm van het rapport "Nederlands werk, Nederlands loon". Het rapport wil valse concurrentie op basis van loon beperken. Hoewel er al in april is gesproken over de uitkomsten van het advies, kwamen de werkgever toch weer met nieuwe vragen. Cao-partijen moeten daarom opnieuw in gesprek met de adviseurs die het rapport hebben geschreven.

Gelukkig wordt het lijstje van onderwerpen die op tafel liggen steeds iets korter. Werkgevers hebben het bijvoorbeeld niet meer over verslechtering in het artikel over vergoeding ADR-certificaat en certificaat vorkheftruck.

Ook wordt niet meer gesproken over verslechtering van het artikel over overwerk voor 50-plussers in de cao-goederenvervoer Nederland. Werknemers van 50 jaar en ouder kunnen dus, behoudens onvoorziene omstandigheden, ook straks niet worden verplicht tot overwerk. 

Tot slot spreken werkgevers niet meer over hun voorstel om 65-plussers onbeperkt tijdelijke contracten te kunnen geven.

Werkgevers hebben uiteraard van de gelegenheid gebruik gemaakt om te spreken over hoe slecht het gaat in de transport sector. CNV Vakmensen heeft aangegeven dat we ook niet ontkennen dat er transportbedrijven zijn die het moeilijk hebben. Echter we zien ook andere sectoren waar het moeizaam gaat, maar waar toch redelijke cao's worden afgesproken.

Kortom: we gaan vooruit, maar het gaat langzaam. 7 juni onderhandelen we verder, voor die tijd spreken we dus wederom met de adviseurs. CNV Vakmensen hoopt dat dit overleg met de adviseurs er voor zorgt dat "Nederlands werk, Nederlands loon" nu eindelijk goed wordt geregeld in de cao. De cao moet, met terugwerkende kracht, ingaan op 1 januari 2012. Uiteraard houden wij jullie op de hoogte als er nieuwe ontwikkelingen zijn.

Frans Westerman

Bestuurder CNV Vakmensen

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid