Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Beroepsgoederenvervoer (vh TLN) - Nieuws

cao overleg beroepsgoederenvervoer begonnen

op 26 oktober is het overleg over de nieuwe cao voor het beroepsgoederenvervoer begonnen. Voorstellen zijn uitgewisseld en toegelicht. De uitgewisselde voorstellen zijn nog vers, maar van de voorstellen van TLN en VVT worden we niet meteen enthousiast.

Werkgevers zijn het niet met elkaar eens
De VVT (Vereniging Verticaal Transport) is het eens met de voorstellen die TLN heeft gedaan. Alleen punt 2 van de voorstellen, het verhogen van het basissalaris door het verlagen van de toeslagen voor overuren, wil de VVT niet overnemen. Daarvoor heeft de VVT nog geen alternatief. Dit punt wordt nog met de leden van de VVT besproken.

CNV is het ook nog niet eens met werkgevers
Bij het snel doorlezen van de voorstellen valt het al op dat er een groot verschil is in de voorstellen van het CNV en TLN/VVT. Als werknemer schiet je hier nog niet veel mee op.Voor een goede beoordeling willen we nog iets meer tijd nemen, daar komen we dus op terug.

Veel sigaren uit je eigen doos
Even een snelle opsomming:

  • Het basisloon kan omhoog, maar je overurenteoslag gaat omlaag
  • Meer zeggenschap over arbeidstijden, maar alleen als dat de baas goed uitkomt
  • Een persoonlijk keuze budget bestaat uit 8% vakantietoeslag en 6 vakantieagen. Hieruit moet je wel de scholing (code 95) betalen
  • 15% minder ziekengeld, maar dan wel 0,6% meer loon

Lonen met 2,5% omhoog
Dit zijn we niet gewend. Meteen in de eerste ronde al een loonbod van 2,5%, dat is nog niet eerder vertoond. Op 1 juli 2017 1,25% en op 1 januari 2018 ook 1,25%.

Eén cao voor de hele sector
Wat TLN betreft is er vanaf 1 januari 2017 nog maar één cao en dat is de TLN cao. Geen compensatie voor de KNV cao. Voor werknemers die onder de KNV cao vallen betekent dit dat zij de betere sociale regelingen uit de KNV cao kwijt raken. Denk hierbij o.a. aan de verplichting tot overwerk en nachtarbeid voor werknemers van 50 jaar en ouder. De 2 ATV dagen voor niet rijdend personeel. De 18 ATV dagen voor werknemers ouder dan 50 die 30 jaar in de sector hebben gewerkt.

CNV organiseert regionale bijeenkomsten
Wij willen de voorstellen graag met je bespreken. Daarvoor gaan we op korte termijn regionale bijeenkomsten organiseren. Hier krijg je binnekort bericht over.

Lees en oordeel zelf
Lees zelf de voorstellen van TLN en VVT. Klik hier voor de voorstellen en geef je reactie. Discussier mee op 'Je Achterban'. Als je 'Mijn CNV' geactiveerd hebt hoef je geen account op 'Je Achterban' aan te maken. Je kan gewoon inloggen met je mailadres en wachtwoord van 'Mijn CNV'. Heb je geen account op Je Achterban en  op Mijn CNV, dan heb je hier zo een account aangemaakt.

 

 
Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid