Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Beroepsgoederenvervoer (vh TLN) - Nieuws

Cao-loze zomer beroepsgoederenvervoer

De onderhandelingen met de werkgevers (TLN en VVT) zijn, zoals je waarschijnlijk weet, op 15 februari 2014 stukgelopen. De werkgevers kwamen met een loonbod van nul procent voor een cao met een looptijd van 12 maanden. Werknemers willen een goede compensatie van het koopkrachtverlies!

Laatste kans

Op 15 maart zijn er op diverse plaatsen in het land bijeenkomsten geweest. De aanwezige CNV-leden hebben dit bod van de werkgevers resoluut verworpen. Daarnaast gaf een overgrote meerderheid van de CNV-leden aan dat zij samen via acties de werkgevers wilden bewegen tot een betere cao. Wij hebben de werkgevers vervolgens een ultimatum gestuurd, dat afliep op 20 maart. Het was een laatste kans om acties te voorkomen. De werkgevers zijn hier niet op ingegaan. Ze hebben niet eens de moeite genomen om een reactie te geven. De werkgevers nemen kenbaar hun werknemers niet serieus.

Acties

Daarmee waren acties onvermijdelijk. Door het hele land zijn acties georganiseerd. Veel collega’s namen de tijd om te overleggen, van gedachten te wisselen en het ongenoegen te uiten over de opstelling van de werkgevers. Met als gevolg: klanten zijn later bevoorraad, werkgevers moesten extra loon betalen om het werk gedaan te krijgen én werkgevers zijn in de media in een slecht daglicht geplaatst. Hier hadden werkgevers en opdrachtgevers last van.

Boosheid en teleurstelling

Gedurende de acties is bevestigd dat werknemers boos zijn. Boos omdat ze zien dat hun werk onder druk staat door oneerlijke concurrentie. Concurrentie die mede wordt veroorzaakt omdat dat regels onvoldoende worden nageleefd. In de sector zijn veel problemen, dat zal niemand betwisten. Daarom vinden wij het zeer teleurstellend dat de werkgevers geen goede cao willen afsluiten. Wij hebben juist nu een goede cao nodig om gedurende de looptijd met de werkgevers een serieus gesprek te hebben over noodzakelijke vernieuwingen en wijzigingen. Maar als de werkgevers ons nu niet serieus nemen, waarom zouden ze dat morgen wel doen!?

Gelukkig zijn er ook individuele werkgevers die de opstelling van hun collega’s zat zijn. Zij hebben met vakbonden een tussen-cao overeengekomen met een goede loonsverhoging. Deze afspraken gelden zolang er geen landelijke cao is afgesloten. Is uw werkgever het ook zat én wil zij afspraken maken met een goede loonsverhoging, neem dan contact op met uw vakbondsbestuurder!

Verdere acties

De werkgevers zijn stug en willen niet in gesprek over een goede cao. Dat betekent dat het actietraject voortgezet moet worden. Om een goede cao af te sluiten hebben wij echt jouw hulp nodig! Bespreek met je collega’s wat de mogelijkheden zijn om samen een actie op te tuigen. We zullen moeten knokken voor een goede cao! Hoe meer vuisten we hebben, hoe sterker we zijn! Wij helpen je hier graag bij. Zoek contact met één van de vakbondsbestuurders of het Landelijk Actiecentrum via mail actie@cnvvakmensen.nl of telefoonnummer 030 751 14 50.

Volg de ontwikkelingen op onze actiesite >>

Team Beroepsgoederenvervoer CNV Vakmensen

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid