Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Beroepsgoederenvervoer (vh TLN) - Nieuws

BGV - Regels zijn er om te handhaven

De cao beroepsgoederenvervoer over de weg is per 12 februari 2015 algemeen verbindend verklaard. Dit betekent dat deze cao voor bijna iedereen in het beroepsgoederenvervoer van toepassing is.

Leden van CNV Vakmensen hebben aangegeven dat er gecontroleerd moet worden op de naleving van de cao omdat de gemaakte afspraken anders een ‘dode letter’ dreigen te worden.
CNV Vakmensen gaat controleren. Echter, dit kunnen wij alleen als jij ons informatie geeft. In de cao is afgesproken dat de vakbond ieder bedrijf mag vragen aan te tonen dat de cao wordt nageleefd. Maar er moet een redelijk vermoeden zijn dat de cao niet wordt nageleefd. 

Jij werkt in het beroepsgoederenvervoer en weet als geen ander of jouw werkgever de cao naleeft. Krijg jij alle uren betaald? Zitten de collega’s die je onderweg spreekt in dezelfde loonschaal als jij? Maar als ze hetzelfde werk doen, waar komt dan het verschil vandaan? Ook jij pikt onderweg vast wel eens iets op…

Er wordt veel geroepen. Ook wij lezen dat in de sociale media en op verschillende forums. Nu is het tijd om alle klachten over die bedrijven die het kennelijk niet goed doen daadwerkelijk bij de vakbond te melden. Lid of geen lid: de cao geldt voor iedereen dus kan iedereen meldingen doen. 

Iedere melding wordt onderzocht. We zijn op 6 juni gestart in de regio Gelderland en nu volgen ook de andere regio’s. Wanneer er voldoende aanwijzingen gevonden worden dat er bij een bedrijf iets niet klopt, kunnen wij het betreffende bedrijf dwingen de cao na te gaan leven. Bij het benaderen van een bedrijf noemen wij geen namen van melders. Laat je dus niet weerhouden misstanden te melden! 

Weet je niet zeker of je het juiste loon betaald krijgt, laat dat dan door ons controleren. Wij willen dat jij en je collega’s krijgen waar je recht op hebt. Wij gaan altijd eerst het goede gesprek aan en als dat nodig is stellen wij een vordering in. Leden krijgen daarbij natuurlijk gratis rechtsbijstand van CNV Vakmensen. 

We benadrukken nog maar eens dat wij als vakbond weinig kunnen doen wanneer jullie niet de eerste stap zetten door misstanden te melden. Wanneer jij ook wil dat de vakbond nu voor jou én je collega’s gaat controleren op de naleving van de cao-afspraken, moet jij in actie komen. Meld misstanden via naleving-bgv@cnvvakmensen.nl of 030-7511007. Zo nodig komen we naar je toe om je melding te bespreken.

Edwin Meijer en Linda Kleijwegt 
Vakbondsconsulent naleving cao Beroepsgoederenvervoer


                                          

 
Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid