Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Beroepsgoederenvervoer (vh TLN) - Nieuws

Betere voorzieningen onderweg? Teken de petitie!

Er moeten snel betere voorzieningen komen voor vrachtwagenchauffeurs die de hele dag onderweg zijn. Teken jij ook de petitie?

Afgelopen zaterdag hebben we onder meer bij Hart van Nederland aandacht gevraagd voor de omstandigheden waaronder jullie tijdens de coronacrisis je werk moeten doen. Het is ronduit idioot dat je vrijwel nergens terecht kunt voor een hap eten en een praatje met collega’s. Kantines zijn gesloten, bij wegrestaurants kun je alleen eten afhalen. Er moet snel iets verbeteren. Zeker nu de gedeeltelijke lockdown vrijwel zeker langer gaat duren en het straks kouder wordt. Daarom zijn we een petitie gestart.

Teken hier de petitie >

Simpele oplossing

Volgens ons is er een simpele oplossing voor de hap eten onderweg. Elke vrachtwagenchauffeur beschikt tenslotte over een chauffeurskaart. Met die kaart zou je binnen terecht moeten kunnen in een weg- of hotelrestaurant. Bij hotels zou je daarmee dezelfde behandeling moeten krijgen als een hotelgast, die ook gebruik kan maken van het restaurant.

Hotelkamer boeken

Als je onderweg in je cabine moet overnachten, bijvoorbeeld omdat je de volgende ochtend ergens heel vroeg moeten laden of lossen, raden wij je nu aan om in plaats daarvan een hotelkamer te boeken, op kosten van je werkgever. Dan kun je als hotelgast in ieder geval gebruikmaken van het restaurant en kun je ook fatsoenlijk slapen en douchen. De eerste werkgever die hier moeilijk over doet en de rekening niet wil betalen, krijgt met ons te maken. Zonodig spannen we daar een procedure over aan.

Bij het laden en lossen

Ook bij het laden en lossen bij klanten en distributiecentra moeten er voor jullie fatsoenlijke voorzieningen zijn. Vaak kun je niet naar het toilet, maar zijn er alleen een paar Dixies neergezet, die bovendien niet voldoende worden schoongehouden. Meestal is er geen stromend water zodat je niet eens je handen kan wassen. We horen en zien te veel dingen die niet deugen.

Wat doen overheid, werkgevers en opdrachtgevers?

CNV Vakmensen heeft een brief gestuurd naar het Ministerie van Infrastructuur met de oproep om te zorgen voor betere omstandigheden van de chauffeurs. Werken in een vitaal beroep dat de samenleving draaiend houdt, mag niet bestraft worden met gesloten wegrestaurants en het buitensluiten van chauffeurs bij bedrijven. Ook aan TLN, VVT en evofenedex is gevraagd wat het voor zin heeft om een coronaprotocol af te spreken als de bedrijven die lid zijn van deze organisaties zich niet aan de gemaakte afspraken houden.

Lees hier de eerdere nieuwsberichten:
Dus… teken de petitie en stuur dit bericht door naar je omgeving, ook naar niet-chauffeurs!

Tjitze van Rijssel
Onderhandelaar CNV Vakmensen
M: 06 51 20 30 83
E: t.vanrijssel@cnvvakmensen.nl

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid