Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Betrokken en verantwoordelijk voor een maatschappelijke bijdrage
Beroepsgoederenvervoer

Hier maakt CNV Vakmensen zich ook hard voor!

Op het gebied van arbeidsomstandigheden en arbeidsvoorwaarden zijn we als CNV Vakmensen nauw bij jouw sector betrokken. We doen veel meer voor je dan je wellicht zou vermoeden.

Standairco

Zo kaarten we sinds vorig jaar aan dat het zomers geen doen is om in de cabine van je vrachtwagen te overnachten als je geen standairco hebt.  Het is niet alleen oncomfortabel maar ook gewoon onveilig als je niet uitgerust genoeg rust de weg op gaat.

Te veel werkgevers zijn echter niet bereid te investeren in goede voorzieningen die de verkeersveiligheid vergroten en de arbeidsomstandigheden van hun werknemers verbeteren. Uit een enquête die CNV Vakmensen in de zomer van 2019 hield, blijkt dat nog maar weinig vrachtwagens zijn voorzien van een standairco, terwijl vrijwel alle chauffeurs (95%) vinden dat die er wel standaard in zou moeten zitten.

Om verandering voor elkaar te krijgen dringen we onder andere aan op nieuwe regelgeving, zowel bij de aanschaf van nieuwe vrachtwagens (standairco standaard aanwezig) als in de cao (verbod op overnachting in trucks zonder standairco).

[Download de flyer over standairco’s]

Dag van de Vrachtwagenchauffeur

Op 12 december 2019 was het de Dag van de Vrachtwagenchauffeur. Wat een groot succes. Het Sectorinstituut Transport en Logistiek nam het initiatief tot deze hopelijk nieuwe traditie. Ook CNV Vakmensen werkte mee aan deze dag en we weten zeker dat we met elkaar kunnen terugkijken op een fantastische dag.

Er was deze dag volop aandacht voor onze hardwerkende mannen en vrouwen achter het stuur van de vrachtwagen. En terecht. Want jullie verdienen het!

Op megamasten langs de snelwegen, op Sky Radio, Radio 10, Radio 538, Veronica en Radio 2 en ook op tal van regionale radiozenders, in de dagbladen, op tv als items bij Hart van Nederland en het Jeugdjournaal. #DVC2019 is zelfs trending topic geweest. Gerard Ekdom van Radio 10 werd gekozen tot meest populaire deejay onder vrachtwagenchauffeurs en ontving daarvoor een gouden trofee. Hij sprak daarom een persoonlijk radiospotje in voor jullie dat op 14 januari werd uitgezonden. Het was immers niet zijn dag, maar vooral die van alle chauffeurs! En ook minister Cora van Nieuwenhuizen is deze dag niet ontgaan. Ze bezocht Voerman Group in Den Haag en bedankte alle chauffeurs.

Cao

De cao is het instrument waarmee wij als CNV Vakmensen voor jou afspraken maken om een betere kwaliteit van werk af te dwingen. Om de zoveel tijd vernieuwen we die afspraken om up-to-date te blijven. Daarover onderhandelen we als vakbond met de werkgevers. Op onze online community Je Achterban (speciaal voor mensen die werken in het beroepsgoederenvervoer) kun je te allen tijde de voortgang van dit traject volgen. Ook kun je hier vragen stellen en meediscussiëren over onderwerpen die met jouw werk en sector te maken hebben.

Naleving

Op het moment dat je afspraken maakt, is het natuurlijk ook belangrijk dat ze nageleefd worden. CNV Vakmensen heeft daar een speciaal team voor in de sector. Klopt jouw loon niet of heb je concrete signalen dat (een concurrent van) jouw werkgever het niet zo nauw neemt met het naleven van de cao? Neem dan contact op met onze collega’s via naleving-bgv@cnvvakmensen.nl.