Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Wij komen op voor jouw belangen op het gebied van werk en inkomen

Cao-overleg Beroepsgoederenvervoer

Er is geen overeenstemming bereikt in de cao-onderhandelingen beroepsgoederenvervoer. De onderhandelaars van CNV Vakmensen: "Dit eindbod is een gemiste kans".

CNV Vakmensen is teleurgesteld in het eindbod dat werkgevers hebben neergelegd in de onderhandelingen voor de cao beroepsgoederenvervoer. In het eindbod dat in de nacht van 5 op 6 november door werkgevers is neergelegd is een loonstijging van 0% over 2014 opgenomen. Over 2015 en 2016 bieden werkgevers respectievelijk 2,25 en 2,75% loonsverhoging. "Een bod van 0 procent over 2014 is totaal onredelijk. De mensen in de sector hebben de kosten voor het levensonderhoud zien stijgen en  hun werk staat onder druk door oneerlijke concurrentie. Juist nu heeft de sector een goede cao én naleving van de regels nodig", reageert Tjitze van Rijssel, bestuurder bij CNV Vakmensen. 

Een fossiel van een cao

De cao besprekingen lopen al lange tijd. Dit komt onder andere omdat de huidige cao sterk vernieuwd moet worden. "CNV Vakmensen wil graag een modernisering van de huidige cao. Wij zetten daarin in op een minimum-cao die verschillende keuzemogelijkheden biedt, onder andere op het gebied van werkdagen en -tijden. Dit geeft mogelijkheden tot maatwerk voor de verschillende beroepsgroepen die vallen binnen de cao beroepsgoederenvervoer zoals vrachtwagenchauffeurs, medewerkers koeriersbedrijven en logistiek medewerkers. Wij wilden een cao over 2014, om vervolgens de noodzakelijke vernieuwingen aan te pakken. We vrezen dat deze ambitie in het gedrang komt en dat de ontevredenheid binnen de beroepsgroep zal toenemen. We hebben een jaar vertraging opgelopen in de discussie over de modernisering van de cao. Met een redelijke loonsverhoging over 2014 had dit voorkomen kunnen worden.'' 

Vervolg

Het eindbod (hiernaast als pdf te downloaden) zal worden voorgelegd aan de leden. Zij beslissen of het bod wordt geaccepteerd.

Achtergrond

De werknemers in de transportsector zitten al sinds 1 januari zonder nieuwe cao. Het overleg over een nieuwe cao beroepsgoederenvervoer (140.000 werknemers) is half februari vastgelopen, toen bleek dat de werkgevers geen enkele loonsverhoging willen bieden. CNV Vakmensen wil een eenjarige cao, met een loonsverhoging van 3 procent. Verder wil de bond aandacht voor betere naleving van de cao, bijvoorbeeld als het gaat om illegale ritten door buitenlandse transportondernemingen. Na een langdurige actieperiode zijn vakbonden en werkgevers sinds september weer met elkaar in gesprek. Dit leidde tot een eindbod van de werknemers, dat nu aan de leden wordt voorgelegd. 

Vragen? Neem contact op met CNV Vakmensen

Heb je vragen over jouw cao? Neem dan contact op met CNV Info: bel 030 751 11 007 of mail naar info@cnvvakmensen.nl

Heb je vragen die betrekking hebben op de huidige onderhandelingen? Dan kun je een e-mail sturen naar de onderhandelaar namens CNV Vakmensen, Tjitze van Rijssel: t.vanrijssel@cnvvakmensen.nl

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

Word nu lid van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen 
  • Rechtshulp voor werk en privé 
  • Hulp bij je belastingaangifte 
  • Korting op verzekeringen 
  • Informatie en advies bij ziekte

 

Word lid met 50% korting